Belföld

Munkácsy-tárlat meghosszabbítva!

Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállításán a monumentális Golgota című kép helyett két „kistestvér” kép fog ékeskedni.

Hétfőn vitték vissza Debrecenbe a monumentális Golgota című festményt a Munkácsy-kiállításról. A trilógia most eredeti kiállítóhelyén, Debrecenben tekinthető meg 2016-ig. Szegeden a Móra-múzeumban az eredeti nagy kép helyett így két kisebb, a feles méretű Golgotaképet és a Krisztus Pilátus előtt című műveket lehet megtekinteni december 16-ig.

Különbség az eredeti nagy Golgota és a feles méretű kép között mindössze annyi, hogy kevésbé kidolgozott, de így is mesteri műnek számít. Ezek a feles másolatú képek ugyanúgy Munkácsy saját kezű képei. A redukciókat csak az eredetei nagy művek után készítette el. A trilógia első darabja a Krisztus Pilátus előtt, majd ez után jön a Golgota. Ezen képek erényei,hogy valószínűsíthető gyors tempóban kellett ezeknek a feles méretű képeknek elkészülniük, mégis zseniálisak. E két kép a Nemzeti Galéria tulajdonában van jelenleg.

Természetesen a nagy kép, a Golgota című műve volt a húzóerő a kiállításnak, de így, hogy elvitték Debrecenbe a remekművet, adott volt a lehetőség, bővítsük a tárlatot.”- mesélte Fogas Ottó, múzeumigazgató a Szeged24-nek. Egy újfajta folyamat a cél, egy interaktív, „fiatalos” kiállítás létrehozása, mivel egyetemi városról van szó, így a fiatalokat is próbálják csábítani a múzeum látogatására. December 16-án, a tárlat végleges búcsúzásakor egy kisebb meglepetésre számíthatnak az érdeklődök, de erről még nem árultak el semmit a szervezők.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik