Belföld

Közösen tanult életmentés a Kodolányi Főiskolán

A gyakorlatközpontú, ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamokra közel százan jelentkeztek a Kodolányi János Főiskolán és a Kodolányi János Középiskolában.

Manapság egyre kevesebben tudnak szakszerűen újraéleszteni és ez által életeket menteni. Miután bármikor szükség lehet rá, ezért a hallgatóknak és oktatóknak ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamot szerveztek.

Az öt alkalommal meghirdetett tanfolyam második napján részt vett Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki örömmel számolt be arról, hogy az idei évre tervezett 180 csoport összes helye betelt. Sikeresek voltak a tanfolyamok, hiszen 11 hónap alatt közel kettőezren vettek részt a négy órás képzéseken. A legaktívabb az idősebb korosztály volt, de nagyon sok általános és középiskolás vett részt a programban, amely november 30-ig tart. „Örömmel vettük, hogy a fiatal felnőttek, a főiskola hallgatói és oktatói is elsajátítják az elsősegélynyújtás alapismereteit. Az év elején indult képzés, amelyet az Alcoa Alapítvány tizenötezer dollárral támogatott, a város egészségfejlesztési tervéhez szervesen kapcsolódik.”- hangsúlyozta Östör Annamária.

” Egy régi álmom vált valóra ezzel a tanfolyammal.” – mondta el Mits Péter. A Kodolányi János Főiskola Rendezvény Központ Kulturális Tanulmányok Tanszék tanszékvezető-helyettese, aki maga is részt vett a képzésen, hozzátette:„ Fontosnak tartjuk, hogy oktatóink és hallgatóink rátermettségükkel – ha kell – emberéleteket mentsenek meg, ezért jelentkeztünk mi is erre a programra.”

A négy órás kurzusokon szakértő mentőtisztek tanítják meg a gyakorlatban, mi a teendő baleset esetén. A tanfolyam célja megkönnyíteni, leegyszerűsíteni és egyértelművé tenni az elsősegélynyújtást, azt, hogy mit kell tenni, amíg a mentő kiér a helyszínre. A képzés alapköve a gyakorlatiasság, miközben az alapvető elsősegélynyújtáshoz szükséges elméleti ismereteket is nyújtanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik