Belföld

Börtönnel sújtanák a kábeltolvajokat

A büntető törvénykönyv további szigorítását kéri a parlamenttől a Fővárosi Közgyűlés a kábellopások miatt - írja a Magyar Nemzet.

A javaslat szerint, amelyet a közeljövőben terjeszt elő a főpolgármester, a fémtolvajlás három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény lenne.

Zsolnai József, a főváros közbiztonsági tanácsnoka azt mondta: az üggyel foglalkozó budapesti munkacsoport azt szorgalmazza, hogy kábellopás esetén lopás, rongálás és orgazdaság miatt is induljon büntetőeljárás.

A kábeltolvajok emberéleteket veszélyeztetnek és tetemes anyagi kárt is okoznak. A Budapesti Közlekedési Központ adatai szerint 2012 őszéig csak a fővárosban 237 millió forint volt a kábeltolvaok által okozott kár – mondta Zsolnai József.

A lap információi szerint e bűnözési forma megfékezésével már az Európai Bizottság is foglalkozik. Uniós szinten megszüntetnék a fémek készpénzes átvételét, és német példa alapján minden közüzemi kábelt megsemmisíthetetlen technikai azonosítóval látnának el – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik