Belföld

Sikeresen zárult a Napsugár Óvoda kétéves projektje

Közel hatszáz pedagógus ismerkedett meg az intézmény szakmai munkájával.

Három millió forintot nyert a Napsugár Óvoda az Új Széchenyi Terv keretében a „Referencia intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése” című pályázaton 2010-ben. A kétéves projekt az Európai Szociális Alap támogatásával valósulhatott meg. A pályázat keretében az intézmény felkészült a hálózati együttműködések és partnerkapcsolatok kialakítására és továbbfejlesztésére is.

A sikeres közoktatás-fejlesztésben kulcsszerep hárul a hálózati, horizontális tanulás mintaadó tartalmait biztosító óvodákra, amelyek változatos kínálati rendszert biztosítanak az intézménylátogatásra, hospitálásra, az adaptív tanulásra és az önfejlesztő gyakorlatok megismerésére. Az intézmények ezzel a szolgáltatással hozzásegítik a közoktatás minden intézményi szereplőjét a sikeres modernizációs folyamatok közvetlen megtapasztalásához és honosításához.

A Napsugár Óvoda koherens, befogadó, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal rendelkezik, amelyet szolgáltatásaiban publikál, és képes is átadni. A fehérvári óvoda szervezeti innovációja más intézmények számára is példaértékű.

2010 óta több mint 100 óvoda, 600 pedagógusa látogatta meg a referencia-intézményt, és ismerkedett az ott folyó szakmai munkával, a kompetencia programcsomag, a drámapedagógia módszer alkalmazásával és az anyanyelvi fejlesztéssel.

A pályázat megvalósítása során kialakult a referencia-intézményi működéshez szükséges szervezeti, oktatásszervezési, szolgáltatás-szervezési feltételrendszer, és megvalósult a mentor – pedagógus képzés is.

A pályázati konstrukció keretében felkészült az intézmény a hálózati együttműködések és partnerkapcsolatok kialakítására és továbbfejlesztésére, ehhez kapcsolódóan PR-tevékenységek és hatékony kommunikációt szolgáló feladatokra.

Ajánlott videó