Belföld

Nógrádból és Borsodból vár szakembereket Győr

fémipar (fémipari szakmukás)
fémipar (fémipari szakmukás)

A győri és Győr környéki, fémipari kis- és középvállalkozások minőségi szakember utánpótlását Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Nógrád megyéből oldanák meg a most induló kísérleti programmal, amelynek résztvevői partnerségi megállapodást írtak alá hétfőn Győrött.

Czomba Sándor szerint a program sikerre van ítélve, mert valós problémákra reagál. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kifejtette: nem cél, hogy ” újkori népvándorlás” induljon meg, de sokan évek óta nem találnak munkát a borsodi és a nógrádi térségben, és számukra bér- és lakhatási támogatással meg kell teremteni a munkába állás lehetőségét.

A kezdeményezéssel a két északi megye álláskeresői munkalehetőséget kapnak azokban a szakmákban, amelyekből a győri cégeknél hiányzik a képzett munkaerő. A programba 160 embert vonnak be a tervek szerint, számukra megoldják a lakhatás és a munkába járás feltételeit is – mondta  Rimányiné Somogyi Szilvia, a Győr- Moson -Sopron megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

A programot – amelyre 320 millió forintot fordítanak –  a győri vállalkozások generálták munkaerő igényeikkel. Mostanáig húsz vállalkozás jelezte, hogy  bekapcsolódik a projektbe és megfelelően képzett munkaerőt foglalkoztat. A programot kezdeményező Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter tagvállalatain kívül más cégek, sőt már  multinacionális vállalkozások is érdeklődnek a kezdeményezés iránt.

Borsodban több mint 3500, Nógrádban mintegy 1000 fémipari szakmunkás  keres munkát. Ebből  a körből választják ki a 160 szakmunkást, akik vállalják, hogy az otthonuktól távol dolgoznak.  Számukra a program három hónapos képzéssel indul, amelynek során olyan ismereteket szereznek meg, amelyekre a foglalkoztató vállalatoknak szükségük van.
A programban együttműködik a három megye munkaügyi  központja, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Professio Klaszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik