Belföld

Ukrán kézben a Tibi csoki

A kijevi gazdasági miniszter lesz a főtulajdonosa a sok más mellett a konyakmeggyet gyártó Bonbonettinek.

A Rochen édesipari vállalat engedélyt kapott az ukrán monopóliumellenes bizottságtól arra, hogy megvegye a magyarországi Bonbonetti Choco csokoládégyár részvényeinek több mint 50 százalékát.

Az ukrán és a magyar társaság július végén kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Bonbonetti márka európai terjeszkedésének elősegítésére.

A Rochen vállalathoz tartozik Ukrajnában a kijevi, a kremencsugi, a vinnyicai és a mariupoli csokoládégyár. A vállalat külföldi terjeszkedése során először 2001-ben az orosz Likonf üzemet szerezte meg, majd 2006-ban a litvániai Klaipedos konditerija nevű gyárat.

A vállalat jelenleg több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat, legalább kétszáz fajta csokoládét, bonbont, karamellt, kekszet, tortát és egyéb terméket állít elő évi több mint 410 ezer tonnát. A konzorcium mintegy 1,2 milliárd dolláros évi árbevételével a világ 15-ik legnagyobb édességgyártó vállalata. Jelenleg főként a volt szovjet térség országaiba, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Izraelbe exportál.

A Kommerszant-Ukraina gazdasági napilap szerint a Bonbonettinek 40 országban van képviselete, a részvényvásárlás által a Rochen tehát újabb piacokat szerez termékeinek.

A vállalat tulajdonosa, Petro Porosenkó, Ukrajnában csak “csokoládégyárosként” emlegetik. A 46 éves üzletember Ukrajna 13. leggazdagabb embere, személyes vagyonát 980 millió dollárra becsülték 2011-ben.

Politikai szereplőként is ismert. Most gazdasági miniszter a Viktor Janukovics elnök mögötti Régiók Pártjának kormányában. Meghatározó szereplője volt a 2004-es narancsszínű forradalomnak, Viktor Juscsenko elnöksége alatt a nemzetbiztonsági- és védelmi tanács elnöki tisztét töltötte be, és az akkori államfő egyik legközelebbi bizalmasának számított.

A Bonbonetti 3 nagy márkával büszkélkedhet, a jövőre 70 éves Tibi csokival, a már-már hungarikumnak számító Cherry Queen konyakmeggyel és a cég névadójával, a csavart ostyákból és pralinékból álló Bonbonettivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik