Belföld

Ingyenes vércukorszint ellenőrzés a Diabétesz Világnapja alkalmából

Hét székesfehérvári nagyáruházban várják az érdeklődőket.

Székesfehérvár másodszor csatlakozik a Diabétesz Világnapjához kapcsolódó kezdeményezésekhez. A tavalyi évhez hasonlóan idén is több nagyáruházban szerveznek ingyenes vércukorszint mérést és egészségügyi tanácsadást. Az érdeklődőket november 16-án, pénteken, a délutáni órákban hét helyszínen várják.

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem tudnak betegségükről. További másfél millió ember küzd szénhidrát-anyagcsere zavarral, ami a cukorbetegség „előszobája”. A 2-es típusú cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető, a szövődmények részben a korai felismeréssel elkerülhetők.

A nagyáruházak közül a Budai úti, illetve a Balatoni úti Interspar, az Aszalvölgyi úti Tesco, az Auchan, az Alba Plaza, a Baumax és a Metro csatlakozik a kezdeményezéshez. A Diabétesz Világnapja alkalmából november 16-án, 14.00 és 18.00 óra között bárki részt vehet a gyors és térítésmentes vizsgálaton. A Humán Szolgáltató Intézet egészségügyi szakdolgozóinak közreműködésével az érdeklődők először kitöltenek egy, a 2-es típusú cukorbetegségre vonatkozó rizikó-kérdőívet, majd ezt követően kerül sor az ujjbegyes vérvételre és vércukorszint-mérésre. A résztvevőket életmódbeli tanácsokkal is ellátják.

Székesfehérvár második alkalommal csatlakozik a Diabétesz Világnapjához. A tavaly szervezett vizsgálatokon 600 fő vett részt, 10 százalékuknál regisztráltak magas vércukorszintet. Életkorbeli megkötés nincs, a vizsgálatokat bárkinek ajánlják, sőt a javaslat szerint mindenkinek érdemes rendszeresen, évente ellenőriztetnie vércukorszintjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik