Belföld

Így büntetnék az erőszakot alkalmazó képviselőket

országgyűlés (ingyenes, )
országgyűlés (ingyenes, )

Halaszthatatlan jogalkotási feladatnak nevezi állásfoglalásában az alkotmányügyi bizottság a házelnök bizottsági ülésekre kiterjedő intézkedési jogkörének, valamint annak részletes szabályozását, miként szankcionálható, ha valaki bizottsági ülésen fizikai erőszakkal él.

Az állásfoglalás Kövér László házelnök kezdeményezésére született és az MSZP-s Józsa István ügyével lehet összefüggésben.

Az Országgyűlés elnöke levelében arra kérte az alkotmányügyi bizottságot: vizsgálja meg, hogy a jelenlegi szabályozás milyen eszközöket ad az Országgyűlés, a házelnök és a bizottsági elnökök számára a bizottságok rendjének biztosítása érdekében.

A házelnök konkrét ügyet nem említett levelében és a bizottság ülésén sem hangzott el erre vonatkozó hozzászólás, ugyanakkor Salamon László a testület KDNP-s elnöke az MTI-nek azt mondta: Józsa István MSZP-s képviselő esetén kívül nem tud más hasonló ügyről, ezért valószínűnek tartja, hogy a házelnök kérése mögött ez állhat.

Még október elején került nyilvánosságra, hogy a Malév-vizsgálóbizottság egy májusi ülésén Józsa István megrántotta a bizottsági főtanácsadó haját. Emiatt a Fidesz női tagozata arra kérte az Országgyűlés elnökét, hogy vizsgálja ki “az MSZP képviselője által elkövetett atrocitást” és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jövőben senki ne kövessen el ilyen tettet.

Kövér László levelében azt írta, szükségesnek tartja, hogy a törvény biztosítsa: fizikai erőszak alkalmazására a bizottsági ülésein a jövőben ugyanúgy ne kerüljön sor, mint a plenáris ülésen, de ha ez mégis megtörténne, akkor megfelelő szankció álljon rendelkezésre. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlésről szóló törvény szabályozza milyen szankciókat lehet alkalmazni, ha bizottsági ülést zavarnak meg tettlegességgel.

Az alkotmányügyi bizottság Salamon László javaslatára egyhangúlag elfogadta azt az általános érvényű állásfoglalást, amelyben rögzítik, hogy a fizikai erőszak az Országgyűlés jogainak és tekintélyének egyik legsúlyosabb megsértése, ezért a házelnök bizottsági ülésekre kiterjedő intézkedési jogkörének és az alkalmazandó szankcióknak a részletes jogi szabályozása halaszthatatlan jogalkotási feladat.

A dokumentumban emellett az is szerepel, hogy a házelnöknek az Országgyűlés tekintélyének megóvására vonatkozó feladata kiterjed a bizottságok működésére is, illetve fizikai erőszak esetén a házelnöknek lehetősége van büntetőjogi felelősségrevonást kezdeményezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik