Belföld

Földfoglalás Kajászón: a kormány szerint jogellenes és politikai indítékú

Koppán Viktor

2012. 11. 12. 11:51

A kabinet a minisztériumoktól várja a "jogállamiság visszaállítását".

“A kormány felkéri az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében” – áll a Kormányszóvivői Iroda – a Fehérvár24-nek küldött – közleményében. A kabinet egyértelmű álláspontja, hogy “a magukat földfoglalóknak minősítők kajászói akciója a jogállamiság normáival ellentétes és nyilvánvalóan politikai indítékú, megtévesztő szándékú” – áll a kommünikében.

Mint ismeretes, vasárnap délután helyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. Az Őszi szántás elnevezésű akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte a kajászói gazdákkal együttműködésben.

Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője elmondta, hogy a jelenleg érvényes földtörvény szerint magánszemély 300 hektárt vagy hatezer aranykorona értékű termőföldet birtokolhat, ez a bérleti jogviszony esetében is érvényes. Ezzel szemben Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán 284 hektárt, 8194 aranykorona értékű területet kapott bérbe húsz évre. Az akcióban a “törvényes részen felüli területet”, azaz 2194 aranykorona értékű, hozzávetőleg hetvenhektáros területet kerítettek körbe és szántottak be.

Boór Ferenc azt mondta: egy októberi, kajászói gazdatanácsi döntés alapján nem engedik törvénytelenül megművelni a területet. A terület feletti rendelkezést ezért a törvényesség helyreállításáért vonták a kajászói gazdák hatáskörébe, úgynevezett közbirtokosságba – tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.