Belföld

EJOLT kutatás, avagy területfejlesztés a gyakorlatban

24.hu
24.hu

2012. 11. 12. 11:12

Szegeden az SZTE természettudományi, valamint közgazdasági karának néhány hallgatója csatlakoztott egy nemzetközi kutatáshoz, az EJOLT-hoz

Az EJOLT egy nagy együttműködési projekt, amely összehozza a tudományt és a társadalmat, hogy ökológiai elosztási konfliktusokat katalogizáljon, és szembeszálljon a környezeti igazságtalansággal. Három fő jellemzője van.

Egyrészt a környezeti igazságosság, vagyis, hogy a környezeti közjavakhoz, valamint az egészséges környezethez való egyenlő hozzáférés alapvető követelménye egy demokratikus, igazságos, szolidaritáson alapuló társadalom létrejöttének és a fenntartható fejlődésnek biztosítása. A második az elosztási konfliktus, valamint az együttműködő, kutatási program. Az utóbbi lényege, hogy helyi civil szervezetekkel, önkéntesekkel együtt kell megoldani a problémát, egy közös akciót kell létrehozni, hiszen nem elég csak publikálni a problémát, egy megoldást is fel kell mutatni.

Végeredményben egy nemzetközi környezet adatbázis létrehozása a cél. Egy nemzetközi térképre a hazai esetek felderítése, megvizsgálása is felkerül majd, ha végeznek az adatok begyűjtésével. A kapcsolat az EU FP7 – 7. kutatási programjával jött létre egy konferencián, ahol, mint kiderült, hogy az Ökológiai Közgazdaság egyik alapítója és kutatója, Joan Martinez- Alier csoportja is egy részvételi akciókutatást végez. Ez a kapcsolat Isztambulban jött létre 2011 nyarán. A projektben Magyarország és Európa szinte minden országa részt vesz, de ott vannak Dél-Amerika, Afrika országai is.

Így e kapcsolatnak köszönhetően Magyarországon Dr. Málovics György a Szegedi Tudományegyetem docense, az intézmény 25 hallgatójával, az ESSRG kutatócsoporttal és a Védegylet Szegedi Csoportjával együtt próbál létrehozni egy olyan adatbázist, ahol olyan környezetei konfliktusokat gyűjtenek össze, mint például az iparágban megjelenő konfliktusok: a szennyezés kibocsátása.

Valójában hálásak a hallgatók ezért a munkáért, hiszen ez egy jó tanulási lehetőség, bizony sok munkával, kutatással egybekapcsolva. Konkrét problémát kell megoldani egy módszertan segítségével, de ez mind meghozza gyümölcsét.”– mesélte Dr. Málovics Görgy a Szeged24-nek. A szeged ikutatás a 2012-es vizsgaidőszak végéig tart, viszont a nagy nemzetközi pályázat 2014.-ig ad munkát.

Mucsi Ágnes

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.