Belföld

Diplomatáknak panaszkodott Gyurcsány

Gyurcsany-Ferenc(210x140)(1).jpg (gyurcsány ferenc, )
Gyurcsany-Ferenc(210x140)(1).jpg (gyurcsány ferenc, )

Magyarországra akkreditált diplomatáknak és itt dolgozó külföldi újságíróknak beszélt a választási regisztráció bevezetésével kapcsolatos aggályairól Gyurcsány Ferenc.

Erről Molnár Csaba, a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke számolt be sajtótájékoztatón. Szavai szerint Gyurcsány Ferenc kilenc ország diplomáciai képviseletének vezetőit tájékoztatta, a következő napokban pedig más diplomatáknak is elmondja véleményét a feliratkozásról.

Molnár Csaba azt mondta: a diplomaták tisztában vannak azzal, hogy szükségtelen regisztrációt bevezetni egy jól működő népesség-nyilvántartással rendelkező országban. Felidézte, hogy a DK korábban Viviane Redinghez, az Európai Unió alapjogi biztosához és Thorbjorn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához fordult az előzetes regisztráció tervezett bevezetése miatt, és éhségsztrájkkal, valamint aláírásgyűjtéssel is tiltakozott a választójog indokolatlan és alkotmányellenes korlátozása ellen.

A DK alelnöke azt is közölte, hogy több mint ezer aktivista alkotja majd jövő hétfőn azt az élőláncot, amellyel a Parlament épületét veszik körbe a választási eljárási törvényjavaslat elfogadása után. Emellett mintalevelet készítettek, amellyel a választópolgárok a kormánypárti képviselőket kérhetik arra, hogy tegyenek le a választási regisztráció bevezetéséről.

Molnár Csaba hozzátette: nem bíznak abban, hogy a kormánypártok – akár választói, akár nemzetközi nyomára – meggondolják magukat, mert véleményük szerint a Fidesz–KDNP tisztában van azzal, hogy egy tisztességes választáson elbukna, ezért a szabályok átírásával próbálkozik.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke előzőleg az Európai Unió fellépését sürgette az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik