Belföld

Adócsomag és kampánycsend a parlamentben

országgyűlés (ingyenes, )
országgyűlés (ingyenes, )

Átírhatják a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot és a jövő évi adószabályokról szóló előterjesztéseket is a honatyák az Országgyűlés hétfői ülésén.

A Ház 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt az interpellációs időszak követi. Elsők között szavaznak a képviselők a Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd megépítéséről szóló egyezmény kihirdetéséről.

Ezután az új választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról szavaz a parlament. Az előterjesztésen többi között az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is változtatna, lehetővé téve például, hogy a jegyzők és megbízottaik mindenkihez házhoz menjenek a választási regisztrációért. A fideszes Szakács Imre szerint ugyanakkor ez indokolatlanul nagy terhet róna a jegyzőkre, ezért saját javaslatában kihagyná a rendelkezést. Egy másik fideszes képviselő az eredetileg megszüntetni kívánt kampánycsend egy elemének megtartását is javasolja. Puskás Imre a választás napján tiltaná be a televíziós politikai reklámokat. Ugyanakkor a kampányeszközt országos szinten csak a közmédiában engedné meg, méghozzá ingyenesen. A fizetett politikai hirdetések csak a helyi és regionális adókon jelenhetnének meg.

Szintén a képviselők változtatási javaslatairól határoznak a pénzügyi ombudsmanról szóló, valamint a jövő évi adóváltozásokat tartalmazó előterjesztések esetében. Ezután részletes vitát tartanak az önkormányzati fenntartású iskolák állami kezelésbe vételéről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik