Belföld

Tovább gyűrűzik a Jeszenszky-ügy

Jeszenszky Géza  (Jeszenszky Géza )
Jeszenszky Géza  (Jeszenszky Géza )

Nyilatkozatban támogatta hat, az október végén tartott oslói Wallenberg-konferencián részt vevő történész a rendezvényt szervező Holokauszt és Vallási Kisebbségek Tanulmányi Központ vezetőségének döntését, hogy visszavonták Jeszenszky Géza oslói nagykövet meghívását a tanácskozásra, és egyúttal elítélték a diplomata romákról tett állításait.

Az amerikai, svéd, brit és izraeli kutatók által aláírt nyilatkozatot Karsai László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanára juttatta el vasárnap az MTI-hez.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, “azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Az ügy miatt a norvégiai holokauszt-kutatással foglalkozó központ arra kérte az oslói magyar nagykövetet, ne vegyen részt a második világháború idején Budapesten üldözötteket mentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg emlékére rendezett konferencián.

A hat történész a nyilatkozatban kifejtette, a diplomata állításai a romákról intellektuálisan értékelhetetlenek és etikailag elfogadhatatlanok.

Ezeket az állításokat Karsai László hozta a konferencián részt vevő kollégái tudomására. Az egyetemi tanár előzőleg lemondta részvételét a rendezvényen, mivel nem akart megjelenni olyan eseményen, amelyet “részben olyasvalaki szervez, aki hamis és rasszista állításokat terjeszt” – írták a nyilatkozatot jegyző történészek. Hozzátették, a holokauszt központ vezetősége Karsai Lászlóval egyetértésben arról tájékoztatta Jeszenszky Gézát, hogy a meghívását visszavonták.

Hangsúlyozták, hogy egyértelműen elítélik Jeszenszky Géza “rasszista kijelentéseit”. A diplomata “elvakult és felháborító állításai támadást jelentenek a magyarországi romák polgári és emberi jogai ellen” – írták. Megjegyezték, a kijelentések “kitalált, alaptalan álláspontot” jelenítenek meg a romák kultúrájáról és családi életéről.

Meglátásuk szerint a romák társadalmi és gazdasági helyzete Magyarországon elkeserítő, nagy részük szegregált területeken él, csaknem 70 százalékuk munkanélküli, nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. A romák helyzete ma Magyarország egyik legsúlyosabb problémája – fűzték hozzá.

Véleményük szerint el kell ítélni a rasszizmus minden formáját, és a romák helyzetével méltósággal kell foglalkozni. Kiemelték, a rasszizmus és az intolerancia súlyosbítják a romák és más kisebbségek helyzetét.

Jeszenszky Géza korábban azt közölte: évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta. Visszautasította, hogy a jegyzetével kapcsolatban a rasszizmus vádját fogalmazták meg.

A BCE nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták, az egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének a sajtóban többször idézett mondatától. Hozzátették, a jegyzetet az egyetem oktatásában nem használják, és a jövőben sem fogják.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció lemondásra szólította fel Jeszenszky Gézát, illetve a diplomata visszahívását kérte.

Jeszenszky Géza az ATV Egyenes beszéd című műsorának azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el.

Az oslói magyar nagykövet a Hír TV Rájátszás cím műsorának azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát.

A diplomata mellett levélben állt ki több, külföldi egyetemeken oktató professzor és amerikai magyar értelmiségi, köztük Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet és Deák István, a Columbia Egyetem emeritus professzora.

Jeszenszky Géza hétfői, Rostoványi Zsoltnak, a BCE rektorának címzett nyílt levelében azt írta, a BCE nyilatkozata, amelyben az intézmény vezetése elhatárolódott jegyzetének a sajtóban többször idézett mondatától, nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével. Kiemelte, az egyetem a nyilatkozattal kapcsolatban elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárása “súlyosan méltatlan az egyetemen 1976 óta oktató tanárral, a Társadalomtudományi Kar egykori dékánjával szemben” – hangsúlyozta.

Rostoványi Zsolt levelében azt válaszolta, nem általában Jeszenszky Géza oktatói és tudományos kutatói tevékenységétől, hanem a segédkönyvében megfogalmazott, a diplomata által is “tudományosan vitathatónak” nevezett mondatától határolódott el.

Csütörtökön a Professzorok Batthyány Köre tiltakozott a Jeszenszky Gézát ért támadások ellen, amelyek szerintük a félreértés, az ideológiai vakság, a tájékozatlanság és a rosszindulat keverékei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik