Belföld

Eső, eső, eső! Egész nap eső!

Havazás és eső alakítja Nyugat-Európa időjárását a hét elején.

Skandináviától Nyugat-Európán át a Földközi-tenger középső részéig észak-déli tengellyel hullámzó frontrendszer húzódik. Emiatt a felsorolt tájakon nagyrészt erősen felhős vagy borult az ég. Északon havazik, elsősorban az Alpok környezetében sokfelé esik az eső, ott több helyről jelentenek nagy mennyiségű csapadékot.

Ugyanakkor a Kelet-európai-síkság felett anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgásnak köszönhetően arrafelé alapvetően száraz idő a jellemző, de helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződő köd, illetve alacsonyszintű felhőzet, és néhol szitálás is kialakul.

A délutáni órákra a mediterrán térségben jobbára 15 és 23 fok közé melegszik fel a levegő. Másutt többnyire 7, 14, északkeleten -2, +6 fok között változik a csúcshőmérséklet. A fent említett frontrendszer kelet felé helyeződik, emiatt hétfőn a Kárpát-medence nyugati és északi vidéke fölé nedvesebb és hűvösebb levegő áramlik.

Éjszaka északon és nyugaton növekszik, vastagszik a felhőzet, és főként az Észak-Dunántúlon és az Alpokalján egyre többfelé ered el az eső. Hétfőn a Tiszántúlon és a déli, délkeleti országrészben továbbra is fátyolfelhők szűrik a napsütést, másutt nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé számíthatunk esőre, záporesőre. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Éjszaka az Északi-középhegység völgyeiben foltokban köd képződik.

A délkeleti szél a Kisalföldön és a Dél-Alföldön olykor még megerősödik, majd hétfőn a szél a Nyugat-Dunántúlon északira fordul, és néhol megélénkül, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 9, 14 fok között várható, délkeleten lesz ennél néhány fokkal melegebb az idő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik