Belföld

A felcsúti jegyző szerint “árnyékra vetődött” a feljelentő

Meszaros-Lorinc(210x140)(1).jpg (mészáros lőrinc, fidesz, )
Meszaros-Lorinc(210x140)(1).jpg (mészáros lőrinc, fidesz, )

Petrin László felcsúti jegyző szerint "árnyékra vetődött" a Jobbik, amikor azt állította, hogy hivatali visszaélést követett el Felcsút fideszes polgármestere, Mészáros Lőrinc, mert testvérének cégétől a képviselő-testület által meghatározott értékhatáron túl polgármesteri engedély nélkül vásárolt az önkormányzat.

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön jelentette be, hogy a Jobbik ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen. A politikus elmondta, Palotás Péter, a Jobbik felcsúti elnökének közreműködésével kikérték és átvizsgálták az elmúlt időszak számláit és több, csaknem 300 ezer forintos számlát találtak, melyet a polgármester testvérének tulajdonában álló cégnek fizetett ki az önkormányzat.

Palotás Péter ismertette, hogy 200 ezer forint felett a polgármesternek kellett volna engedélyezni a számlát, azonban az iratokon nem az ő ellenjegyzése szerepel, hanem az önkormányzat műszaki osztályán dolgozó hivatalnoké.

Petrin László ezzel szemben vasárnapi közleményében azt hangsúlyozta: az önkormányzat beszerzési szabályzat szerint nettó 500 ezer forint értékhatárig a polgármester dönthet többi között árucikkek beszerzéséről. A számlát viszont nem kell a polgármesternek engedélyeznie, csak a számla kifizetését kell jóváhagynia, amely egy külön okmányon minden esetben megtörtént, a számlán pedig annak a személynek az aláírása kell, hogy szerepeljen, aki átvette az árut.

A jegyző kiemelte azt is: 2012-ben eddig 5 számlát bocsátott ki összesen 468 ezer 181 forint összértékben az említett cég. A legmagasabb értékű számla végösszege 299 ezer 920 forint.

Hozzátette: az említett beszerzések túlnyomó többsége egyrészt kötelező beszerzés volt, és ezt a pénzt másra nem lehetett fordítani, másrészt Felcsúton nincs olyan másik cég, amelytől a szükséges árut – irodai eszközöket és a közfoglalkoztatásban részt vevő munkások munkájához szükséges kéziszerszámokat, védő- és munkaruhát be lehetne szerezni.

Legközelebb csak Bicskén, a településtől mintegy 10 kilométerre található ilyen lehetőség, ahol ár-érték arányukat tekintve semmivel sem olcsóbbak az említett árucikkek, tehát “a költséghatékony és takarékos gazdálkodás követelményét szem előtt tartva ésszerű és logikus megoldásként helyben és olcsóbban, de a legrosszabb esetben is ugyanolyan áron történtek a beszerzések” – tudatta Petrin László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik