Belföld

Szomszédoknak is jutott az állami földből

traktorgumi (traktorkerék)
traktorgumi (traktorkerék)

Politikusrokonok, műkörmösök után itt vannak a politikusszomszédok! Két államtitkár szomszédja is nyert az állami földpályázatokon.

Kajászón Kiss Árpád nádarató 285 hektárnyi rendkívül jó minőségű szántót szerzett. A mezőgazdasági tapasztalatokkal nem rendelkező kápolnásnyéki vállalkozó annak a Farkas Imrének a szomszédja, aki a pályázat elbírálásakor az agrártárcánál volt államtitkár. Farkas nyáron ugyan a fejlesztési tárcához igazolt, most is ott államtitkár, de maradt a Birtokpolitikai Tanács elnöke. Ennek a testületnek kellett döntenie a 100 hektárnál nagyobb állami földterületek egyedi hasznosításáról. Vagyis Farkas így tudhatott szomszédja sikeréről – írja a Blikk.

Farkas Imre ugyan tagadta a bulvárlapnak a szomszédi kapcsolatot, ám ennek ellentmond, hogy a Kiss háza melletti telken az ő családjának panziója áll. Ráadásul a környékbeliek szerint a közelmúltban Farkasék ötven méterrel arrébb új házat is építettek, s odaköltöztek. A Blikk ezeket az információkat ellenőrizte, és a cégnyilvántartás szerint igaz a szóbeszéd. Az államtitkár feleségének és lányának vállalkozását az új házban jegyezték be, de telephelyként a panzió is szerepel.

Azt az államtitkár elismerte, hogy jó viszonyban van Kiss Árpáddal, gyerekeik egy iskolába járnak, de nem tudott a pályázatról. Valótlan állítás, hogy Kissnek nincs gazdálkodói tapasztalata, ugyanis évek óta őstermelő és aranykalászos gazda – nyilatkozta.

A földpályázatokon hoppon maradt kajászói gazdák szerint viszont a nyertesnek nincs gazdálkodói tapasztalata, az aranykalászos gazdának járó oklevelet pár hét alatt is meg lehet szerezni. Egyébként ilyen képesítése van annak a borsodi hölgynek is, akinek 246 hektárt ítéltek oda, ennek ellenére ma is műkörmösként dolgozik.

A helyiek annyira felháborodtak Kiss győzelmén, hogy három hete tiltakozásul felszántották a terület egy részét, mondván, az őket illetné. Az újdonsült birtokosnak ugyanis gépei sincsenek, a földjeit egy gárdonyi gazda, Dörömbözi József műveli.

A szálak itt érnek össze: Dörömbözi szomszédja L. Simon László kulturális államtitkár. Dörömbözi is nyert 66 hektárnyi szántót Seregélyesen, s egy bizottsági ülésen maga L. Simon is elismerte, hogy a győztes termelő szomszédja. Sőt a két férfi ugyanannak a velencei borlovagrendnek a tagja – olvasható a Blikkben.

A korábban felmerült esetleges visszásságok kapcsán a Fidesz egykori államtitkára, Ángyán József is felülvizsgálatot sürgetett. További érdekes esetek itt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik