Belföld

Orbán: Jó úton járunk

orbán viktor-enda kenny (ingyenes, )
orbán viktor-enda kenny (ingyenes, )

A miniszterelnök szerint a magyar gazdasági modell sikeres, az uniónak azonban szabadkereskedelem-barát politikát kellene folytatnia.

A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság szerdai országjelentése azt mutatja, hogy sikeres a magyar gazdaság megújításának több innovatív, nem ortodox eszközt is tartalmazó modellje. Orbán Viktor ezt a Budapesten tárgyaló Enda Kenny ír miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette ki.

Sikeresek vagyunk

Mint mondta, a brüsszeli országjelentést a magyar kabinet fontos pillanatnak és komoly sikernek tartja. „Már van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár” – fogalmazott Orbán, aki szerint Magyarország – pénzügyi szempontból – az Európai Unió sikeres országai közé tartozik.

Az unióról szólva elmondta, hazánk számára nagyon fontos, hogy az EU minél inkább szabadkereskedelem-barát politikát folytasson. Állítja, az európai gazdaság csak akkor lehet sikeres a jövőben, ha minél nyitottabb, és minél több más jelentős gazdasági szereplővel törekszik szabad kereskedelemre. A magyar kormányfő szerint Írország EU-elnökségének szellemisége ilyen szabadkereskedelem-barát lesz.

Jól jön a magyar tapasztalat

Mint Enda Kenny ír miniszterelnök hangsúlyozta, az EU soros elnöki posztjának betöltésére készülő országa örömmel fogadja a magyar EU-elnökség tapasztalatait. Emlékeztetett, országa a jövő év első felében veszi át a soros elnöki posztot az EU-ban, míg Magyarország tavaly töltötte be ezt a pozíciót. Bár Írország nem először látja majd el az elnöki feladatokat, a magyar tapasztalatok mindenképpen hasznosak számukra – emelte ki az ír kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik