Belföld

Nem lesznek drágák a nemzeti dohányboltok

Jövő csütörtökön derül ki, mennyiért lehet majd cigarettát árulni nyártól. Az ígéret szerint a koncessziós díj nem lesz akadály.

Egy hét múlva írják ki a nemzeti dohányboltokra a pályázatokat. Kereskedelmi körökben azt rebesgetik, milliókat kell majd a trafikosoknak fizetniük, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Noprofit Zrt. vezetője, Gyulai Zsolt azonban azt mondta a Népszabadságnak, a koncessziós díj nem lesz visszatartó erő, számokat nem árult el.

Korábban tévéműsorban azt is cáfolta, hogy 20 évre szólnának a koncessziós díjak, elmondása szerint csak egy évre.

A parlament szeptemberben szavazta meg, hogy júliustól csak koncessziós szerződés alapján működő kereskedők (egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok) árulhatnak cigarettát. A dohányboltokban dohánytermékeken kívül mást nem lehet majd kapni.

A jogszabály alapján a vámhatóság öttől ötszázmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja majd, ha valaki koncessziós jogosultság vagy engedély nélkül értékesít dohányárut.

Újdonság, hogy a törvény nemcsak a fiatalkorúak kiszolgálását tiltja, hanem azt is, hogy amíg 18 éven aluli az üzletben tartózkodik, addig bárkinek dohányterméket adjanak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik