Belföld

Megvan, ki tárgyal a tanárokkal

Az oktatási államtitkár helyett az emberi erőforrások minisztere egyeztet majd a sztrájkra készülő pedagógusokkal - értesült a Heti Válasz Online. A szakszervezetek azonnal asztalhoz ülnének.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSz) elnöke mondta el a lapnak, hogy Balogh Zoltán lesz a tárgyalópartnerük. Erről ma tájékoztatta őt a kormány.

A PDSz vezetője  azt mondta, az egyeztetések megkezdésének még nincs konkrét időpontja, de az érdekképviseletek készek akár már a hétvégén asztalhoz ülni. Hozzátette, hogy követeléseik változatlanok.

Korábban azt nyilatkozta a Heti Válasz Online-nak, hogy készek teljes értékű sztrájkot tartani, amennyiben a kormány nem tárgyal velük érdemben követeléseikről. Ebben az esetben az iskolákban beszüntetik a tanítást és a tanulók felügyeletéről sem gondoskodnak. Tisztában vannak azzal – tette hozzá -, hogy a tanulók felügyeletét sem biztosító sztrájk megszervezése nem csupán a pedagógusok ügye, ezért már felvették a kapcsolatot a szülői szervezetek képviselőivel is.

Ercse Krisztina, a Szülői Hálózat tagja bejelentette: csatlakoznak a sztrájkbizottság követeléseihez,  a kormánytól azt kérik, hogy a pedagógusoknak teremtsen megfelelő munkafeltételeket. Azt szeretnék, hogy a kormány a gyerekekre költse azt a pénzt, amit az átalakításra fordítanak – mondta.

A pedagógusok azt sérelmezik, hogy elmarad jövő szeptemberi béremelésük, miközben a kormányzat a köznevelési törvény megemelt munkaterhekről szóló paragrafusát nem vonta vissza, tehát csökken a tanárok órabére. A kormányfőhöz eljuttatott levelükben azt követelik, hogy a közszféra bértáblájában 20 százalékos emelést hajtsanak végre január 1-jével, illetve halasszák el az iskolák államosítását és függesszék fel a pedagógus-életpályamodell bevezetését.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az október elején bejelentett, első költségvetési kiigazítási csomag keretében döntött úgy, hogy jövő őszről 2014-re halasztják a pedagógusok béremelését, amit egybekötöttek a pedagógus-életpályamodell bevezetésével.

A nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése után hétfőn derült ki, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy ciprusi konferencián, az internetről értesült a döntésről. Az államtitkár elutazása előtt úgy nyilatkozott a közrádió 180 perc című reggeli információs műsorának, hogy a jövő évi költségvetés tartalmazza a béremeléshez és az életpályamodell bevezetéséhez szükséges forrásokat, vagyis nincs ok arra, hogy a tervezett változásokat elhalasszák, ő – vagyis az oktatásért felelős államtitkár – biztos abban, hogy a béremelés és az életpályamodell bevezetése nem szenved késedelmet.

Mendrey László azt mondta, az államnak presztízsberuházásokra van pénze, csak a pedagógusok béremelésére nincs. Az iskolák államosításáról szólva hozzátette, „erőltetetten hoznak létre egy új rendszert”, ami „pénzkidobás”. Kitért arra, hogy az értelmiségi átlagfizetésnél 70 ezer forinttal kevesebb a pedagógusok átlagosan bruttó 150 ezer forintos fizetése, miközben a legutóbbi PISA-felmérések szerint a diákok jobban teljesítettek a korábbinál, ami a pedagógusok érdeme.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik