Belföld

LMP: három kulcsos személyi jövedelemadót!

Alternatív költségvetéssel rukkolt elő a párt Szegeden, mely szerintük segítené a válságból való kilábalást.

A Lehet Más a Politika (LMP) egyebek a személyi jövedelemadó háromkulcsossá tételében, a munkahelyteremtésben, az oktatásban látja a gazdaság helyreállításának lehetőségét és nem a megszorításokban – mondta Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Szegeden.

A párt alternatív költségvetéssel állt elő, melyre Vágó Gábor – aki az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának is tagja – szerint azért van szükség, mert a Nemzetgazdasági Minisztériumban “elvesztették a számológépet”, “olyan számításokat hoznak, melyek nem támasztják alá a valós gazdasági folyamatokat”.

A politikus azt mondta: ők konkrétan kiszámolták, hogy hol és mekkora forrástöbbletre volna szükség. Az LMP három kulcsossá alakítaná személyi jövedelemadót úgy, hogy az emberek 80 százaléka járjon jobban, azaz az átlagkeresők felettieknek nőne az adóterhe, az alatta lévők viszont csökkene.

Vágó Gábor arról is tájékoztatott: alternatív költségvetésük középpontja a munkahelyteremtés, melyet erős helyi gazdaságra alapoznának. Ennek kulcsa egy zöldberuházási alap lehet. Ez az LMP szerint több mint 200 milliárd forintot tudna elkölteni olyan megújuló forrásokra alapozó energia politikára és lakáscélú felújításokra, melyek már három év alatt megtérülnének, és a párt álláspontja szerint az építőipart is kimozdítanák a válságból.

Az LMP úgy látja, hogy az ország kitörési pontja a humán tőkébe való beruházás. A költségvetési javaslatban foglalkoznak azzal, hogyan lehetne egészséges és jól képzett munkaerővel nagy hozzáadott értékű termékeket előállítani. Ezért az LMP  “a kormány által most elhalasztott” pedagógus béremelésen felül mintegy 30 milliárd forintot adna.

Emellett Vágó Gábor fontosnak nevezte, hogy bizonyos kiadásokról, például a “presztizs-beruházásokról” le kellene mondani, és ügyelni kellene arra, hogy valóban az arra érdemes kis- és középvállalkozók kapjanak lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik