Belföld

Kevesebb és kisebb lesz a karácsonyi ponty

ponty (ponty)
ponty (ponty)

Közepes haltermés várható a tolnai tógazdaságokban.

A nyári aszály ellenére közepes haltermésre számítanak az őszi lehalászás végéhez közeledve a Tolna megyei tógazdaságok, amelyek részben az exportpiacok szűküléséről számoltak be.

450-550 Ft/kg

A 220 hektáron haltermeléssel foglalkozó varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.-nél 500-550 tonna ponty lehalászására számítanak, ami az évi átlag körül alakul. A nyári vízhiány elsősorban a ragadozó állomány hozamát csökkentette. Ez a víz- és a takarmányínséges évhez képest jónak mondható.

A bonyhádi Pannónia Zrt., amely 86 hektáros tórendszeren gazdálkodik, nem érte el a szokásos 80-90 tonnás piaci “pontytermést”, ez azonban nem az időjárás miatt alakult így.

A dombóvári Hetényhal Kft.-nél – a pontyállományt tekintve – mintegy 30 százalékos súlycsökkenéssel számolnak, miután a nyári aszály miatt nem etethették a szokott mennyiségű takarmánnyal a halakat.

A tógazdaságok vezetői szerint a tavalyihoz hasonló, kilogrammonként 450-550 forintos tóparti árat kínálnak a felvásárlók az étkezési pontyért.

A románoknak már nem kell

A tavaly mintegy 500 millió forintos árbevételt elért Czikkhalas Kft.-nél arra hívták fel a figyelmet, hogy a külföldi – lengyel és román – piacaik szűkültek, pontyra és ragadozó fajokra nincs exportkereslet. Míg a térség termelőinek halmennyiségét – összesen 80-100 tonna halat – is külföldre közvetítő bonyhádi Csibi Hal Kft. ugyancsak azt tapasztalta, hogy Romániában erőteljesen visszaesett a magyar hal iránti kereslet, a korábbi belga, német, osztrák és lengyel piacokon viszont megmaradtak az értékesítési lehetőségek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik