Belföld

In memoriam Imre Zoltán

24.hu
24.hu

2012. 11. 08. 11:31

Csütörtök délután négytől koszorúzással emlékezik alapítójára a Szegedi Kortárs Balett és a világhírű táncművész tisztelői.

A 25 éves Szegedi Kortárs Balett jubileumi rendezvényeinek sorában csütörtökön 16 órától megkoszorúzza Imre Zoltán emléktábláját a Szegedi Nemzeti Színházban. A Szegedi Balett alapítója, egykori világhírű táncművésze ezen a napon töltené be 69. életévét. A megemlékezés alkalmából beszédet mond Dr. Gyémánt Csilla színháztörténész és balett vezetői.

Imre Zoltán 1943. nov. 8 –án született Eleken. A Budapesti Állami Balettintézetben szerzett oklevelet 1961-ben és a Szegedi Nemzeti Színház balettegyütteséhez szerződött.  Miután 1969-ben megnyerte a Kölni Koreográfiai Verseny díját évekig külföldön dolgozott főleg németországi városokban, Düsseldorfban, Stuttgartban, Kölnben,  Darmstadtban és a londoni  Rambert Balettnél. Londonban filmfőiskolát is végzett. 1987-től ismét Szegeden volt, előbb a színház balettegyüttesének művészeti tanácsadójaként és állandó koreográfusaként, majd 1990-től 1993-ig a társulat  igazgatójaként is dolgozott.

Imre Zoltán Szegeden


Imre Zoltán életében számos elismerést kapott, amelyek közül a legrangosabb Erkel Ferenc-díja. 1997-ben hunyt el, gyermekkora helyszínén Jánoshalmán temették el, ahol a róla elnevezett müvelődési központban emlékszobája is van, melynek tárgyait édesanyja ajándékozta a városnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.