Belföld

„Rohad az államgépben valami”

Ezen a címen mutatja be szerda este héttől a Szegedi Egyetemi Színház a tragikus halált halt Horváth István és Tóth Kata egykori szerelmi drámáját.

….„ néha-néha felkötöttem a manó-farkot; néha-néha elmentem hívatlan prófétának. De Brand is voltam. Titkon és mélyen – főleg Brand. ( Brand Jenő, a budapesti zsidó Mentőbizottság alapítója, aki túlélve a holokausztot Izraelben telepedett le, és tanúskodott a háborús bűnös náci vezető, Eichmann perében – a szerk. ) Az igazságok kérlelhetetlen hirdetője. A »százszázalékos« ember. És ezért is megyek, mielőtt engem is megköveznének” – írta búcsúlevelében Horváth István.

A Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társaságának alapító-rendezőjének, az egykori legendás Hamlet-előadás kitalálójának és szerelmének, egyik színészének Tóth Katának a holttestét 1941. október 18-án találták meg a Duna-parti Carlton Szállóban: öngyilkosok lettek.

Pedig a társulat, amikor 1940-től az egyetem rektora az európai gondolkodású Szent-Györgyi Albert lett, ígéresen indult. A Nobel-díjas tudós aktívan részt vett a szegedi diákélet szervezésében, támogatta a fiatalokat, így a megalakuló Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társaságát (SZEISZT) is.

Ebben a környezetben lett 1940-ben Horváth István bölcsészhallgató a SZEISZT egyik alapító tagja, rendezője. A különböző szakok hallgatóiból álló társulat decemberben kezdte a munkát; Horváth vezetésével elindultak a Hamlet próbái. A Városi Színház igazgatója a társulat rendelkezésére bocsátotta a Szegedi Nemzeti Színházat. Szent-Györgyi Albert rendszeresen megjelent a próbákon, a napi sajtó egész oldalakon számolt be a SZEISZT munkájáról. 
A Horváth-féle Shakespeare-dráma előadását 1941. április 1-jén mutatták be hatalmas sikerrel.

A történelem azonban megpecsételte a tehetséges rendező sorsát: félig zsidó származása miatt  kizárták a színházból. Egyik színészével Tóth Kata vegyészhallgatóval egymásba szerettek, ám nem köthettek házasságot, sőt: az 1941-es fajvédelmi törvény nemcsak ezt, de még a zsidók és nem zsidók közti testi kapcsolatot is börtönnel büntette. Így a szerelmesek öngyilkosságot követtek el a fővárosban. Az előadás nekik állít emléket.

Szereposztás:

Ifj. Horváth István: Szerdahelyi Mátyás
Tóth Kata:Vecsernyés Viktória
Idősebb Horváth István – István édesapja: Cseszkó Mihály
Szent- Györgyi Albert, az egyetem Nobel-díjas rektora: Kosztolányi József

SZEISZT:
Tárnok Éva – (Ophélia): Rácz Tamara
Paku Imre, az egyetemi Színjátszó Társaság elnöke:Molnár Máté
Stachó Lajos – (Claudius – Dánia királya):Szemendrey István
Szabolcsi Gábor – (Marcellus): Hadzsy János
Tima Ferenc – (Laertes fia):Fehér Péter
Szemes Mihály – (Rosencrantz):Horváth István
Szász Károly – (Hamlet királyfi): Spitzer Jenő
További szerepekben:
Sándor – az újságíró: Tichy- Rács Ádám
Barna Úr – a portás/Színházi titkár/újságkihordó/: Hajdú Róbert
Terike: Mészáros Rita/Letenovics Ivett

Fény-hang: Magony Gergely
Súgó: Ertl Dóri
Rendezőasszisztens és a plakátfotót készítette: Kondor Alexandra
plakátdesign: Majkol
Rendezte: Varga Norbert
A Szent-Györgyi Emlékév programja

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.