Belföld

Magyarlaknál lakóházakat veszélyeztetett a Rába

A folyó kedden éjszaka már apadásnak indult.

FRISS: A Rába kedd délután négy óra után tetőzött Csákánydoroszlónál. A településen eddig 15 házat kellett megvédeni 2500 homokzsák felhasználásával. Az árvízi védekezésben száztízen vettek részt, köztük az Őrség-Goricko mentőcsapat tíz tagja, valamint a Csákánydoroszló Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói. A térségben hat negyedrendű utat is lezártak vízátfolyások miatt.

A folyó körmendi szakaszán este háromnegyed nyolckor harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A megelőző intézkedésekbe ötven helyi önkéntes is bekapcsolódott, kétezer homokzsákot töltöttek meg. A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínen irányítják a munkálatokat.

Az MTI tudósítója helyi vízügyi szakemberektől úgy értesült, hogy a Rába a körmendi szakaszon kedden 23 órakor 469 centiméteres vízállásnál tetőzött, azóta apadásnak indult. A folyó további szakaszain, például Sárvárnál a domborzati viszonyok miatt már nem kell nagyon magas vízállásra, elöntésekre számítani.

A szentgotthárdi szakaszon már kedden délelőtt, Körmendnél pedig este apadásnak indult a Rába – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese.

Szimandel Dezső ismertetése szerint a Rábán levonuló árhullám Szentgotthárdnál 425 centiméterrel tetőzött. A 12 órakor mért vízállás 316 centiméter volt, ezért a vízügyi igazgatóság a harmadfokú árvízvédelmi készültséget másodfokúra mérsékelte, és a gyors apadásnak köszönhetően a délutáni órákban ezt tovább csökkentik.

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője a közleményben azt írta: szükség esetére újabb ötszáz homokzsákot helyeztek készenlétbe, a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínen irányítják a munkálatokat.

Utalt arra, hogy kritikus helyzet alakult ki hétfőn a Dráva folyó horvát és szlovén szakaszán. A horvát határ közelében lévő Ormoz városánál komoly védekezésre van szükség, a Dráva vízhozama megközelíti a másodpercenkénti háromezer köbmétert, erre a legutóbb 1965-ben volt példa.

A szóvivő tájékoztatása szerint a jelentős mennyiségű csapadék, az intenzív esőzés következtében Szlovéniában vasárnap estétől árad a legtöbb folyó (Soca, Sava, Ljubljanica, Savinja, Dravinja), a víz számos települést öntött el, Maribor és Ptuj egyes városrészei víz alá kerültek.

A Rába körmendi szakaszán másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget kedd délután, és újabb utakat zártak le vízátfolyások miatt – közölte Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.

Kora délután lezárták a Csákánydoroszló és Ivánc közötti összekötő utat, a magyarszecsődi önkormányzatnak pedig az országos készletből ezer homokzsákot biztosítottak a védekezéshez. A 86-os főút térségben, a Csörnöc hídjának közelében, ahol szintén szivárgást észleltek húsz közfoglalkoztatott tölti a homokzsákokat, szeretnék ugyanis elkerülni a forgalmas út lezárását.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedd délután azt közölte az MTI-vel, hogy a vízátfolyások miatt újabb alsórendű utakat zártak le Csákánydoroszlónál, valamint Pinkamindszent és Ausztria között. Már korábban lezárták a Csörötnek és Rönök, a Csörötnek és Vasszentmihályfa, illetve a Rátót és Rábagyarmat közötti útszakaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik