Belföld

Kilépett egy képviselő a Jobbik frakciójából

Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő szerdán kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából és a jövőben független képviselőként folytatja munkáját - tájékoztatta az ellenzéki párt az MTI-t.

A Jobbik közleménye szerint “a távozás indoka a képviselő és pártvezetés közötti bizalmi viszony megromlása, valamint a Jobbik közép- és hosszú távú jövőjével kapcsolatos kibékíthetetlen stratégiai nézetkülönbség”. Az így megüresedett Országgyűlés jegyzője tisztség betöltéséről a frakcióvezetés a hét második felében dönt.

Lenhardt Balázs közleményében hangsúlyozta: a frakcióból való “rendkívül nehéz és kellemetlen” kilépéshez az vezetett, hogy nem kíván azonosulni azzal az irányvonallal, amit a Jobbik a parlamentben képvisel. Leszögezte: a párt jelenlegi vezetésével lényeges stratégiai kérdésekben 2010 óta szemben áll, ami szerinte a személyével szembeni indokolatlan bizalmatlansághoz vezetett.

A kilépésre közvetlenül az adott kiváltó okot, hogy a múlt héten a párt “szimpatizánsai által nagyon régóta várt lépést megtettem: feljelentettem a Jobbikot és a nemzeti ügyet eláruló Szegedi Csanádot súlyos bűncselekmények gyanújával, aki a mai napig bitorolja a párt által megszerzett EP képviselői mandátumot” – fogalmazott Lenhardt Balázs.
Kiemelte: a feljelentést a párt önkényes eljárásként értékelte, és súlyos szankcióként visszahívta az országgyűlési jegyzői tisztségéből. Emiatt nem kíván abban a frakcióban maradni, “amely hosszasan halogatta a feljelentés megtételét, majd az azt megtevőt bünteti meg”.

Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően lemondott a pártban betöltött funkcióiról, és közölte, a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.
Az ügy előzménye, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak.

Lenhardt Balázs közleményében leszögezi: a Jobbik elindulásakor és a Radikális változás című választási programukban lefektetett elvek iránt továbbra is hűséges, parlamenti képviselőként “a tántoríthatatlan radikális álláspontot képviselem a jövőben is”. Kiemelte azt is, hogy a Jobbik vezetése nem tekinti esküszegőnek, mert a Szent Koronára tett fogadalmát betartotta, így képviselői mandátumát megtarthatja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik