Belföld

Jávor tárgyalna Bajnaiékkal

javor-benedek(210x140)(4).jpg (jávor benedek, lmp, )
javor-benedek(210x140)(4).jpg (jávor benedek, lmp, )

Az együttműködésről az ellenzéki párt novemberi kongresszusa dönt.

Magyarország súlyos krízisben van és súlyos választások előtt áll. Ebben a helyzetben pedig történelmi felelősségük minden olyan eszközt megvizsgálni, amelyik lehetőséget teremt az Orbán-kormány leváltására – mondta Jávor Benedek.

A kormány elhibázott politikájának véget kell vetni, de nem lehet mindent feláldozni a cél érdekében – tette hozzá. Az ország számára az kínál kiutat a kritikus helyzetből, ha létrejön egy olyan politikai erő, amelyik nem a 2010 előtti kormányok elhibázott politikát folytatja, hanem választ ad a társadalom azon valós problémáira is, amelyeket a második Orbán-kormány hatalomra kerülése előtti két évtizedben az emberek joggal kifogásoltak.

Jávor Benedek megítélése alapján az LMP elkövetheti azt a hibát, hogy olyan együttműködésekbe megy bele, amelyek során fel kell adnia stratégiai céljait. Azt is hibának tartaná ugyanakkor, ha a párt mereven elzárkózna minden olyan együttműködéstől, amely segíthet programjuk végrehajtásában.

“El kell dönteni, hogy az Együtt 2014 alkalmas-e az új köztársaság megteremtésére, ezért el kell kezdeni egy tárgyalási folyamatot a szervezet képviselőivel arról, hogy a kormány leváltásán túl mit ajánlanak Magyarország polgárai számára – mondta a frakcióvezető. Tisztázni kell, hogy az Együtt 2014 hogyan viszonyul a rendszerváltást követő két évtized kudarcaihoz, a társadalom kettészakadásához, az oktatási rendszer véglegesen egyenlőtlenné válásához, a nyolcvanas évek neoliberális gazdaságpolitikai eszméinek kudarcához – fogalmazott a politikus.

A frakcióvezető elismerte, hogy a 2010 előtti politikai irányokat elutasító LMP számára Bajnai Gordon “megjelenése” nem problémamentes, és további súlyos kérdéseket vet fel, ha bekapcsolódik az Együtt 2014 munkájába az MSZP, a Demokratikus Koalíció vagy Kuncze Gábor korábbi szabaddemokrata pártelnök. Ha az Együtt 2014 válogatás nélkül “újrafutózza” a korábbi politikai szereplőket, akkor az kizárja az LMP részvételét – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik