Belföld

Eső és viharos szél is lehet szerdán

A nappali órákban az északi területeken erős lesz a nyugati, északnyugati szél

A Ladoga-tó feletti középponttal örvénylő ciklon alakítja döntően a kontinens keleti felének időjárását. A ciklon előoldalán enyhe, nedves levegő áramlik a Balkán-félsziget és Ukrajna keleti, Oroszország déli területei fölé; ott helyenként még 20 fok közelébe melegszik fel délutánra a levegő. Ugyanakkor Európa északnyugati és középső részét – az említett ciklon hátoldalán – hideg levegő árasztotta el; a Benelux államokban, az Alpok országaiban a nappali órákban sem emelkedik már 10 fok fölé a hőmérséklet.

A hideg levegő utánpótlása lassan megszűnik, szerdán a magasabb légrétegekben nyugat felől ismét enyhébb levegő halad Közép-Európa felé, de ennek hatása szerda estig a Kárpát-medencében még nem lesz érezhető.

Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, főként délen valószínű kisebb eső, zápor. Éjszaka mindenütt csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég. Délnyugaton és az Északi-középhegység térségében, a szélvédett helyeken foltokban köd képződik. Szerdán délelőtt északnyugaton, délután másutt is megnövekszik a felhőzet, a több napsütés délen, délkeleten valószínű. Északon helyenként gyenge eső előfordulhat. A nappali órákban az északi területeken erős lesz a nyugati, északnyugati szél, szerdán egy-egy viharos széllökés is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 7 és 12 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!