Belföld

Egy multi, amely nem lapátolja ki a pénzt

Aluminiumipari céggel szerződött Orbán Viktor. Szerinte a székesfehérvári vállalatnak sokat köszönhet a magyar gazdaság.

Újabb stratégiai partnerségi megállapodást kötött Orbán Viktor kormányfő, ezúttal a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-vel. Az aláírási ceremónián arról nem esett szó, mi van a megállapodásban, leginkább csak arról, miért olyan jó ez a cég. A miniszterelnök ekképpen méltatta:  „Vannak olyan multinacionális vállalatok, amelyek nem viszik ki az országból a nyereségüket, hanem Magyarországon forgatják vissza.” A miniszterelnök szerint a világban uralkodó “multiellenes hangulatban” hangsúlyozni kell, hogy “nem lehet mindenkit egy kalap alá venni”.

Forgó Béla vezérigazgató szerint az Alcoa az elmúlt 15 évben minden esztendőt nyereséggel zárt. Évente több mint nyolcmilliárd forinttal járulnak hozzá a magyar költségvetéshez, évi 160 milliárd a bevételük, több, mint 1600 dolgozójuk van, de ezen felül még 5-6 ezer embernek nyújtanak megélhetést -, a megtermelt nyereséget pedig szinte teljes egészében Magyarországon fordítják beruházásokra.

Orbán Viktor nagy sikernek nevezte, hogy magyarok működtetik és vezetik azt a céget, amely  világszínvonalon gyárt alumínium alkatrészeket a legmodernebb berendezésekhez, például repülőgépek titánszegecseit, gázerőművek turbinalapátját és kamionok alumíniumfelnijét.

A kormányfő szerint „egy ekkora alumíniumipari cég képtelen lett volna egy rendszerváltáskori “kócerájprivatizáció” után talpon maradni, szétesett volna, azonban voltak és még mindig közöttünk vannak olyan vállalatvezetők, akik a rendszerváltás idején vállalati hűségből, becsületből, a dolgozók iránti felelősségből nem menedzsmentprivatizációban gondolkodtak, hanem a cég nemzetközi versenyképessé tételében.”

Az Alcoa 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári Könnyűfémműben, amelynek 1996-tól teljes tulajdonosa.

A mostani a harmadik stratégiai egyezmény a kabinet és nagyvállalatok között. Az elsőt a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat pedig múlt pénteken a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel.

A gyógyszergyárral való megállapodás aláírási ünnepségén Orbán Viktor azt mondta, hogy a jövőben több nagy, a magyar gazdaságban speciális szerepet betöltő céggel kötnek hasonló, hosszú távú, stratégiai partnerségi megállapodást, amely egy újszerű gazdasági eszköz Magyarországon, innováció, “unortodoxia”, és amely segít, hogy az ország a víz fölött maradjon, biztos talajon álljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik