Belföld

Az összes egyetemi folyóiratot digitalizálták Szegeden

Jeney Barbara
Jeney Barbara

2012. 11. 07. 06:00

Több mint 200 ezer oldalnyi anyagot tett elektronikusan elérhetővé, kereshetővé, kutathatóvá az egyetem Klebelsberg Könyvtára.

Páratlan lehetőséget kínál az érdeklődőnek, illetve új távlatokat nyit a sajtó- és tudománytörténeti kutatásokban a szegedi egyetem Klebelsberg Könyvtára. A bibliotéka szakemberei három új adattárat (repozitóriumot) alakítottak ki. Aprólékos munkával – speciális gépek segítségével – bővítették digitális archívumukat, s tevékenységük révén immár a valaha volt összes szegedi egyetemi folyóirat, tudományos acta és évkönyv elérhető elektronikusan is.

Az új tudományos és szépirodalmi adatbázisban több mint 90 egyetemi esztendő bő 170 ezer oldalon megjelent 11 ezer cikkét böngészgethetik a látogatók 46 millió kereső-kifejezés segítségével. Digitalizálták emellett a Szegedi Tudományegyetemhez és jogelődjeihez köthető egyetemtörténeti jelentőségű kiadványokat, hallgatói lapokat is, ennek keretében virtuálisan hasonmásban és teljes szövegben is olvasgatható, lapozgatható már a hatvanéves Szegedi Egyetem című újság valamennyi száma. A bővülő anyag az universitas történetének eddig rejtett, alig elérhető forrásait 26 ezer oldalban teszi közzé. A harmadik adatbázis pedig a digitálisan elérhető különféle periodikák kincsestára.

A 2012. november elejétől működő három új adatbázis és a hozzájuk kapcsolódóan fejlesztett közös keresőszolgáltatás az SZTE Klebelsberg Könyvtár repozitórium-rendszerébe illeszkedik. A repozitóriumok Contenta gyűjtőnév alatt találhatók meg az intézmény honlapján, illetve a http://contenta.bibl.u-szeged.hu címen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.