Belföld

Az összes egyetemi folyóiratot digitalizálták Szegeden

Több mint 200 ezer oldalnyi anyagot tett elektronikusan elérhetővé, kereshetővé, kutathatóvá az egyetem Klebelsberg Könyvtára.

Páratlan lehetőséget kínál az érdeklődőnek, illetve új távlatokat nyit a sajtó- és tudománytörténeti kutatásokban a szegedi egyetem Klebelsberg Könyvtára. A bibliotéka szakemberei három új adattárat (repozitóriumot) alakítottak ki. Aprólékos munkával – speciális gépek segítségével – bővítették digitális archívumukat, s tevékenységük révén immár a valaha volt összes szegedi egyetemi folyóirat, tudományos acta és évkönyv elérhető elektronikusan is.

Az új tudományos és szépirodalmi adatbázisban több mint 90 egyetemi esztendő bő 170 ezer oldalon megjelent 11 ezer cikkét böngészgethetik a látogatók 46 millió kereső-kifejezés segítségével. Digitalizálták emellett a Szegedi Tudományegyetemhez és jogelődjeihez köthető egyetemtörténeti jelentőségű kiadványokat, hallgatói lapokat is, ennek keretében virtuálisan hasonmásban és teljes szövegben is olvasgatható, lapozgatható már a hatvanéves Szegedi Egyetem című újság valamennyi száma. A bővülő anyag az universitas történetének eddig rejtett, alig elérhető forrásait 26 ezer oldalban teszi közzé. A harmadik adatbázis pedig a digitálisan elérhető különféle periodikák kincsestára.

A 2012. november elejétől működő három új adatbázis és a hozzájuk kapcsolódóan fejlesztett közös keresőszolgáltatás az SZTE Klebelsberg Könyvtár repozitórium-rendszerébe illeszkedik. A repozitóriumok Contenta gyűjtőnév alatt találhatók meg az intézmény honlapján, illetve a http://contenta.bibl.u-szeged.hu címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik