Belföld

Újraindultak az építési munkák Veszprémben

Néhány héten belül befejeződik a körforgalom és a hozzá kapcsolódó aluljáró építése.Az építkezések elhúzódásának okairól és a várható átadásokról a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetőjét, Schmidt Istvánt kérdezte a Napló.

A körforgalom végleges befejezésének novemberi határideje tartható, eddig a “pinceügy” lelassította az építést, ami összefügg a belvárost érintő rehabilitációs munkálatokkal is; a Jutasi útnak az új körforgalomtól a Bagolyvári úti csomópontig való megújítása a “körforgalmas” projekt része. A kivitelező a Practical Kft., de a Jutasi úttal párhuzamos áruház felőli aluljáró építése a belváros-rehabilitációs beruházásban készül, amelynek kivitelezője a Vemévszer Kft.

Schmidt István  elmondta, az út befejező munkáival addig nem tudtak előrehaladni, amíg a támfal építése során fellelt pince sorsa nem rendeződött. A pincét – a korábbi sajtótájékoztatón bejelentettek szerint – visszatöltik, így a támfal építése és az útépítés körülbelül egy hete újraindult. – A határidőből nem engedünk, apró feladatok csúszhatnak át december közepéig – közölte az irodavezető.

A körforgalom aluljáróját a körforgalom átadásával együtt megnyitják – mondta el Schmidt István.

A Jutasi út alatti – a városrehabilitációhoz kötődő – aluljáró építése jövőre lesz készen, addig a piacnál lévő gyalogátkelőt nem szüntetjük meg, az a jelenlegi helyén üzemel tovább. A Kossuth utca és terei jelenleg hivatalosan is építési területnek számítanak, így fennakadással és némi kerülővel tudjuk biztosítani a gyalogos közlekedést. Ugyanakkor amint elkészül a Kossuth utcai gyalogos aluljáró, ezt a gyalogátkelőt végleg felszámoljuk.

Arra a kérdésre, hogy mi épül a Bányatröszt székházánál, illetve hogy megmarad-e itt a parkoló, az irodavezető elmondta:  az OTP épülete és a Kossuth utcai “lepényépület” mögött nem lesz új épület, csupán a közterület alakul újjá. Ennek köszönhetően racionalizálják és akadálymentesítik a gyalogos közlekedést, valamint az optimális parkolás lehetőségét valósítják meg.

Fotó: Gáspár Gábor

Közben az LMP önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a Budapest út–Jutasi úti körforgalom középszigete a korábbi kiviteli terveken virágokkal, kúszófenyőkkel és lombos fákkal kialakított volt, ám ez csak a második ütemben valósulhat meg, a legújabb információk pedig arról szólnak, hogy az Óváros téren álló Millenniumi emlékművet a városvezetés áthelyezné a körforgalomhoz.

Ezt Porga Gyula polgármester a szeptemberi közgyűlésen a képviselőnek adott válaszában elismerte, illetve írásban azt is kifejtette, a két, eredetileg ott álló fa megtartása mellett több tíz fa, cserje körön kívüli területeken való telepítése, utcabútorok elhelyezése a terv. A kör belső területén eredetileg tervezett műszaki tartalom második ütemben valósulhat meg, melynek feltétele az önkormányzat költségviselő képessége, de a megvalósítás tényleges költségeiről a polgármester tájékoztatni nem tudott – mondta Gerstmár Ferenc.

Úgy véli, a belváros legforgalmasabb közlekedési csomópontján ez a polgármester által „csak” esztétikai kérdésnek nevezett téma nem elhanyagolható. A körforgalomhoz tartozó aluljáró lejáratainál emelt betonfalak már így is jóvátehetetlennek látszó esztétikai sebet ütöttek, ezért a képviselő arra kérte a polgármestert, a Millenniumi emlékmű áthelyezésének további tervezése helyett fontolja meg egy ötletpályázat kiírását a körforgalom középszigetének rendezése kapcsán.

A javasolt pályázat hozadéka lehet a kreatív ötletbörze révén a városképhez illeszkedő, költséghatékony megoldás megtalálása és a közösségépítés, a Millenniumi emlékmű pedig megmaradhat ott, ahová azt az alkotója megálmodta – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik