Belföld

Olcsóbb tejet, kenyeret akar a Jobbik

tej-kenyér (élelmiszer, )
tej-kenyér (élelmiszer, )

A Jobbik csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját.

A Jobbik a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot még a héten beterjesztik az Országgyűlésnek – jelentette be kedden sajtótájékoztatón Apáti István.

Hangsúlyozta: az intézkedésre a tél közeledte és az egyre nagyobb magyarországi szegénység miatt van szükség. Az ellenzéki párt szerint ugyanis egyre több embernek nincs elegendő pénze az élelmiszerek, a tüzelőanyag és a gyógyszerek megvásárlására, hanem ezek közül sok esetben legfeljebb kettőről tud magának gondoskodni.

A Jobbik javaslata érintené a tejet és tejtermékeket, a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékeket, az alapvető húsokat és egyes zöldségeket, gyümölcsöket is.

Nem lenne kockázat

Nem borulna fel a költségvetés egyensúlya, még profitálna is a büdzsé abból, ha a kormány csökkentené az alapvető élelmiszerek áfakulcsát – állítja a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű csoport is. Jelenleg ugyanis megbénítja az iparágat az áfacsalás.

„Az élelmiszerpiacon harminc-negyven százalékra rúg a feketegazdaság részaránya.” Évente minimum ötszázmillió, de inkább egymilliárd eurós bevételkiesést okoz az áfacsalás az élelmiszeriparban. Az áfacsökkentés nemcsak ezt szüntetné meg, hanem a magyarországi munkahelyek megőrzését is segítené.

Félő, hogy az áfakulcs csökkentése nélkül rövid időn belül külföldre költöznek a még hazánkban működő élelmiszer-ipari üzemek – mondta Torba Tamás szóvivő. Szerinte kifejezetten konzervatív számításuk szerint a kisebb adóval emelkednének a költségvetés bevételei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik