Belföld

Íme a heti gyorshajtó: 202-vel az M1-es sztrádán

Győr-Moson-Sopron megyében október hónapban egy kiemelt gyorshajtót mért a sebességellenőrző rendszer. A jármúvezető az M1 autópályán 2002. október 22-én  a  megengedett 130 km/h sebesség helyett 202 km/h sebességgel vezette autóját. A sebességtúllépés 90.000,-Ft bírságot  jelent a közlekedőnek.

Az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán bekövetkezett közlekedési balesetek nem köthetőek egy konkrét helyhez, területhez. Ez azt jelenti, hogy az említett útszakaszon baleseti gócpont nem tudunk állípítható meg. Az út kiépítettsége, minősége, megjelölése, beláthatósága szabályoknak megfelelő, hibátlan. Forgalomtechnikai hiányosságra baleset nem vezethető vissza.

A balesetek többségének oka a járművezetőkben keresendő. Speciális tény, hogy az autópályán közlekedők általában hosszú utat tesznek meg, ami még utasként is fárasztó. A monotonitás – nincs kereszteződés, nincs keresztforgalom, környezeti információk élénkítő hatásának hiánya – is tompítja a reakcióképességet, a figyelmet, ez a magyarázata annak, hogy sok balesetben annak okaként a figyelmetlen, gondatlan vezetés állapítható meg. Itt meg kell említenünk a gyorshajtásból adódó baleseteket is.

Amennyiben vezetés közben elfáradtunk, elálmosodtunk, álljunk meg pihenni, majd úgy folytassuk utunkat. Ezzel életeket menthetünk meg.

A fenti okok voltak jellemzőek az M1-es autópályán, november 04-én a hajnalban bekövetkezett ráfutásos balesetnél is, ahol 6 fő sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik