Belföld

Hódítanak a dizájner drogok

kabitoszer(1)(960x640).jpg (drog, kábítószer, )
kabitoszer(1)(960x640).jpg (drog, kábítószer, )

Nőtt az új pszichoaktív szerek elterjedtsége Magyarországon, a heroin népszerűsége csökkent – derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéséből. A TASZ szerint kritikus részeket töröltek a dokumentumból.

Kapcsolódó cikkek

A Drog Fókuszpont – Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ honlapján közzétett, a 2011-es évre vonatkozó országjelentése szerint a „problémás fogyasztók körében 2011-ben markánsan kirajzolódott a tavaly már leírt strukturális átalakulás, miszerint csökkent a heroin népszerűsége, ugyanakkor jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek elterjedtsége”.

A jelentés szerint a múlt évben végzett kutatásban megkérdezett 16 éves diákok 28,8 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális szert. A vizsgált szerek közül változatlanul a legelterjedtebb a marihuána, valamint a gyógyszerek orvosi javaslat nélküli fogyasztása és a szerves oldószer belégzése.

Az ötödik helyet a 2011-ben először kérdezett mefedron foglalta el, ezt követték az amfetaminok, az egyéb szerek és az ecstasy. A valaha tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolák esetében – olvasható a jelentésben.

A toxikológiai ellátásban megjelenteknél meredek emelkedést mutatott az amfetaminok és a kannabisz miatti kezelési igények száma – derül ki az összefoglalóból.

A jelentés szerint a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozások számának csökkenése 2011-re is jellemző volt, különösen az opiátok miatt bekövetkezett halálesetek számában.

2011-ben az azt megelőző évhez képest kicsit magasabb volt a kábítószerrel való visszaélések száma. A „bűncselekmények tárgya” az esetek 79 százalékában kannabisz, 8,5 százalékában amfetamin volt. Valamennyi szertípus esetében a visszaélések több mint 80 százalékát „a fogyasztói típusú visszaélések tették ki”. 2011-ben az elkövetők között számottevően nőtt a fiatalkorúak aránya – olvasható a jelentésben.

2011 legfontosabb drogpolitikai fejleménye az új pszichoaktív szerek ideiglenes jegyzékbe vételét és kereskedelmének korlátozását lehetővé tevő jogszabályi háttér és eljárásrend kidolgozása volt. A kábítószerrel azonos elbírálás alá eső anyagok jegyzékére 2012. január 1-től kilenc új szer került fel, ezen anyagok fogyasztása és kereskedelme is büntetőjogi felelősséget von maga után – írták.

A TASZ szerint törléssel „szépítettek”

Töröltek több olyan részt, amely a hazai drogprevenció hiányosságaival foglalkozik, így például a Paksi Borbála és Magi Anna által készített kutatás beszámolóját, amely felmérte a magyarországi prevenció helyzetét. Eltűntek olyan mondatok is, amelyek arra mutattak rá, milyen hátrányokkal jár, hogy az országnak két éve nincsen nemzeti drogstratégiája – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

Mint írták, a jelentésben nem szerepel az intravénás drogfogyasztók körében mért hepatitis C fertőzöttségre, illetve a túladagolások megelőzésének szükségességére vonatkozó mondat sem.
Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője szerint „az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében”.

A közleményben kitértek arra: az idei jelentés tervezetét szeptemberben véleményezésre megküldték a szakembereknek és a kormánynak, „mire a jelentés végleges formájában kikerült a fókuszpont honlapjára, számos módosítást eszközöltek rajta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik