Belföld

Győrben is kikötött a KOMP

Egy KOMP, mely soha nem köt ki véglegesen, folyamatosan utazik, mégpedig nem is akármilyen művészi tartalommal. A Kortárs Művészeti Panoráma kedden Győrbe érkezett.

Harmadik évadját kezdte 2012-ben, a Duna két partján élő művészek munkáiból nyílt kiállítás, a KOMP, mely Mosonmagyaróvárról, a helyi Rotary Club segítségével indult útjára. „A Rotary egy humanitárius szervezet, és a művészetnél pontosan ez az emberközeli szemlélet a mérvadó, ezért is tartjuk fontosnak, hogy támogassuk az alkotókat. Célunk továbbá az, hogy a szlovák barátainkkal egy politikamentes, művészeten alapuló kapcsolatot alakítsunk ki és ápoljuk folyamatosan, a kultúra közvetítő erejével” – mondta a tárlat győri nyitányán Csóka Imre, a mosonmagyaróvári társaság elnöke.

A gyűjtemény 14 tehetség apró kincseit vonultatja fel: festmények, plasztikák, színes üvegablakok egyaránt megjelennek a falakon és a vitrinekben. Így M. Tóth Judit ékszereit is megtekinthetik a Múzeumházba látogatók, a művésznő ezüst szálból, csipkeveréssel készült, sokszor egészen extrém díszeiben is gyönyörködhetnek az érdeklődők. „A KOMP-ot szerették volna idén egy kicsit felfrissíteni, ezért is hívtak meg engem, mint iparművészt. Maga a szellemisége a tárlatnak – vagyis, hogy együtt tudunk dolgozni és beszélgetni – nagyon fontos, ahogy az is, hogy sokat tanulhatunk egymástól” – hangsúlyozta Judit.

A tárlat, mely a kultúra eszközeivel vert hidat a két ország magyarsága között, néhány hétig még Győrben állomásozik, aztán felhúzzák a művészek a vasmacskát és meg sem állnak Budapestig, a fővárosban ugyanis január 12-től a Hilton szállóban vonulnak fel a különlegességek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik