Belföld

Elnöki megbízást kapott Székesfehérvár

Székesfehérvár az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének soros elnöke 2013-ban. A megbízást a szövetség éves konferenciáján adták át Zalaegerszegen.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnöki posztját Székesfehérvár tölti be 2013-ban. A szervezet XXIV. szimpóziumán, amelyet Zalaegerszegen rendeznek meg, vette át a „stafétát” a zalai megyeszékhely alpolgármesterétől Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

November 6. és 8. között Zalaegerszegen rendezik meg az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének 2012-es, éves konferenciáját, amelyen Székesfehérvárt Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok képviselte. A tagvárosok közgyűlésén megjelenteket De Blasio Antonio, a szövetség főtitkára köszöntötte, majd eldőlt, hogy 2013-ban városunk tölti be az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnöki posztját és a megyeszékhelyen rendezik meg az éves, országos szimpóziumot is. Ezt követően megválasztották az új igazgatótanácsot, amelynek tagja lett Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

Östör Annamária, miután a város nevében átvette az egy évre szóló megbízatást, elmondta: „2013 Székesfehérvár életében egy fontos évszám. Az ünnepi Emlékévben a város, mint a Szövetség éves elnöke egészségprogramjával megmutathatja, hogy a történelmi múlt ápolása mellett nagy hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére is, hiszen ez a jövőnk záloga.”

A WHO Európai Egészséges Városok Mozgalma 1988-ban indult el. Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége 1992-ben alakult meg négy év hálózati együttműködést követően, 10 tagvárossal. Mára ez a szám már elérte a huszonkettőt. A WHO Egészséges Városok projekt célja az, hogy a városok döntéshozóinak napirendjén az egyik legfontosabb helyen szerepeltesse az egészséget, elősegítse átfogó helyi stratégiák kidolgozását az egészség és a fenntartható fejlődés biztosítására.

Székesfehérvár 1988-tól alapító tagként vesz részt a WHO Egészséges Városok Mozgalom munkájában. Az elmúlt év elején elfogadott egészségfejlesztési tervvel pedig tovább erősítik az egészség megőrzését és az egészséges életmód kialakítását.

Ennek érdekében alakult meg 2011 szeptemberében a Multiszektorális Irányító Bizottság. Az egészségügy, a szociális ellátás, a sport, az oktatás és a környezetvédelem területén jártas szakemberek sokat tettek Székesfehérvár Egészségfejlesztési tervének megvalósításáért az elmúlt egy évben.  Megszervezték a Szülők Akadémiája című előadás-sorozatot, a városrészek rendezvényein szűréseket szerveztek, de női és férfi egészségnapra is meghívták már a város lakosságát. Az országban egyedülálló módon mintegy négyezer ember tud hetente ingyen mozogni a Nyitott Tornatermek-program keretében és elindult a Futópéntek, majd a Futócsütörtök-sorozat.

A város csatlakozott országos programokhoz, a mellrák elleni sétához és a Szív Napjához, illetve világméretű akciókhoz, a Magas Vérnyomás Világnapjához és a Diabétesz Világnapjához. Míg 2011-ben a különféle egészségügyi és sportprogramokon 1.900 embert szólítottak meg Székesfehérváron, addig ez a szám 2012-ben már most meghaladja a 3.000 főt.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége XXIV. szimpóziumán, Zalaegerszegen az aktív időskorról, a generációk egészségéről és annak megőrzéséről hallhatnak előadást az érdeklődők. A konferencia első napján Zalaegerszeg polgármestere és a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja mutatta be az élhető várost, illetve a hivatal megyei egészségügyben betöltött szerepét. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője az éveket adó tevékeny időskorról tartott előadást, míg az Országos Egészségfejlesztési Intézet Életmód Osztályának vezetője, az Idősügyi Tanács tagja, Monspart Sarolta az aktív idősödés alapelemeiről beszélt „Mozdulj MINDEN-KOR!” címmel. A következő két napban szó lesz még az idősödő munkavállalókról, az időskori prevenciós lehetőségekről az egészség megőrzése tükrében, valamint előadás hangzik el a középiskolások helyes életvitelét elősegítő prevenciós programokról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik