Belföld

Cenzúrázta a kormány a drogjelentést

drog (kábítószer, )
drog (kábítószer, )

Eltüntették a kormány politikájára rossz fényt vető szakértői megállapításokat a Nemzeti Drog Fókuszpont éves drogjelentéséből – jelentette a TASZ.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a kommunista diktatúra hozzáállását idézi a kormány lépése, olyan időket, amikor „retusálják a képeket és törlik a kényelmetlen statisztikai adatokat”. A TASZ közlése szerint a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentései „nagy szakmai elismertségnek örvendtek és a hazai droghelyzettel kapcsolatos leghitelesebb információk forrásának számítottak”. Mindezt múltidőbe tették, mert idén már „politikai cenzúrát sejtető” módon tűntek el olyan részek a jelentésből, amelyekkel csak az lehetett a gond, hogy kínosak voltak a kormánynak – írta a TASZ.

A jogvédő szervezet közlése szerint kikerültek a jelentésből a drogprevencióra vonatkozó kritikák, és ezzel összefüggésben a nemzeti drogstratégia hiányáról beszámoló részek. Kihúzták azokat a dizájnerdrogokra vonatkozó, a szakemberek által evidenciaként kezelt megállapításokat is, amelyek nem egyeztek meg a kormány rémisztgető retorikájával. Szintén kicenzúrázták az intravénás drogfogyasztók közt terjedő fertőzésekről szóló adatokat, amelyek azért kínosak a kormánynak, mert nem ad pénzt a betegségek megelőzésére. Ugyancsak eltűntek a túladagolásban meghalt drogfogyasztókról szóló adatok, akik közül többen megmenthetők lehettek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik