Belföld

A Káptalandomb új éke: kész az Apor-szobor

Több órás munka után, egy óriásdaru segítségével, kedden helyére került Győr legújabb köztéri alkotása. Apor Vilmos szobrát Lebó Ferenc készítette, és a Vill-Korr Hungária Kft. finanszírozta.

Másfél tonnás, süttői mészkőre helyezték kedden délelőtt a vértanú püspök 230 centiméter magas, bronzból készült szobrát, melyen az alkotó több mint háromnegyed évig dolgozott. A 450 kilós mestermunka Apor Vilmos boldoggá avatásának 15. és születésének 120. évfordulójára készült, felállítását pedig a Vill-Korr Hungária Kft. és a Gasztonyi család finanszírozta, információink szerint mintegy 14 millió forint értékben.

Az ő személyisége és élete is példa arra, hogy a szentek köztünk élnek. Egy szociális gondolkodású, cselekvő főpap volt, aki gondosan ügyelt a rábízottakra. A szarkofágja mögött nem véletlenül a jó pásztor alakja jelenik meg. Elég sok fénykép és felvétel készült róla életében, de azt kellett szem előtt tartanom, hogy az áldó, védő mozdulatot megörökítsem” – mondta portálunknak a szobrász, aki maga is nagy tisztelője a püspöknek.

Apor Vilmos mását óriás csavarokkal rögzítették a talapzathoz, majd egy speciális tömítőanyagot nyomtak alá, így védve az esővíz okozta károsodástól. A szobor hivatalos avatását pénteken tartják, az alkotást este fél 6-kor Alberto Bottari de Castello érsek áldja meg, aki a 6 órakor kezdődő szentmisén is közreműködik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik