Belföld

A Káptalandomb új éke: kész az Apor-szobor

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 11. 06. 13:30

Több órás munka után, egy óriásdaru segítségével, kedden helyére került Győr legújabb köztéri alkotása. Apor Vilmos szobrát Lebó Ferenc készítette, és a Vill-Korr Hungária Kft. finanszírozta.

Apor-szobor Lebó (Apor-szobor Lebó)

Másfél tonnás, süttői mészkőre helyezték kedden délelőtt a vértanú püspök 230 centiméter magas, bronzból készült szobrát, melyen az alkotó több mint háromnegyed évig dolgozott. A 450 kilós mestermunka Apor Vilmos boldoggá avatásának 15. és születésének 120. évfordulójára készült, felállítását pedig a Vill-Korr Hungária Kft. és a Gasztonyi család finanszírozta, információink szerint mintegy 14 millió forint értékben.

Apor-szobor Lebó (Apor-szobor Lebó)

Az ő személyisége és élete is példa arra, hogy a szentek köztünk élnek. Egy szociális gondolkodású, cselekvő főpap volt, aki gondosan ügyelt a rábízottakra. A szarkofágja mögött nem véletlenül a jó pásztor alakja jelenik meg. Elég sok fénykép és felvétel készült róla életében, de azt kellett szem előtt tartanom, hogy az áldó, védő mozdulatot megörökítsem” – mondta portálunknak a szobrász, aki maga is nagy tisztelője a püspöknek.

Apor Vilmos mását óriás csavarokkal rögzítették a talapzathoz, majd egy speciális tömítőanyagot nyomtak alá, így védve az esővíz okozta károsodástól. A szobor hivatalos avatását pénteken tartják, az alkotást este fél 6-kor Alberto Bottari de Castello érsek áldja meg, aki a 6 órakor kezdődő szentmisén is közreműködik.

Apor-szobor Lebó (Apor-szobor Lebó)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.