Belföld

Hazakerült Nagy Imre bőröndje

24.hu
24.hu

2012. 11. 05. 10:04

Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin vette át Orbán Viktor jelenlétében a kivégzett miniszterelnök egykori bőröndjét, mely nemrég került elő Bosznia-Hercegovinából. A bőrönd az MTA Nagy Imre Emlékház gyűjteményében kap helyet.

nagy imre bőröndje (nagy imre bőröndje)

Nagy Imre miniszterelnök családja előtt mindig ismert volt, hogy a forradalom miniszterelnöke, amikor 1956. november 22-én elhagyta a jugoszláv nagykövetséget, otthagyott egy bőröndöt, ami személyes és politikai jellegű dokumentumokat tartalmazott. Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin többszöri kérése nyomán a Külügyminisztérium 2008-ban megkereste a szerb külügyminisztériumot és segítségét kérte a bőrönd és az iratok sorsának tisztázásában.

nagy-imre-borondje(1)(210x140)(1).jpg (nagy imre bőröndje)

Belgrádban megállapították, hogy a dokumentumokat a nagykövetségről annak idején elszállították a külügyminisztériumba, és azok ott találhatók. A bőrönd azonban nem került elő. Magyar kérésre 2008 nyarán sor került az iratok átadására, és azokat a családdal történt megállapodás értelmében a Magyar Országos Levéltárban helyezték el. A magániratokra vonatkozóan a levéltár és a család letéti szerződést kötött.

nagy imre bőröndje (nagy imre bőröndje)

A bőrönd nemrég Szarajevóban bukkant fel, Oszman Dikics egykori nagykövetségi tanácsos, első beosztott (aki 1956-ban Budapesten teljesített szolgálatot) özvegye birtokában volt mostanáig; Nagy Imre miniszterelnök iratai 1956-ban ebben a bőröndben voltak.

A Magyar Országos Levéltár főigazgatója a november 4-i átadási ünnepségre rendelkezésre bocsátotta az egykor a bőröndben őrzött iratokat, így a tárgyi emlékek fél évszázad után ismét „egymásra találtak”. A szűk körű ünnepségen néma főhajtással emlékeztek ’56 mártírjaira. Jánosi Katalin köszönetet mondott a magyar kormánynak és Oszman Dikics özvegyének a személyes emléktárgyért.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.