Belföld

Hazakerült Nagy Imre bőröndje

Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin vette át Orbán Viktor jelenlétében a kivégzett miniszterelnök egykori bőröndjét, mely nemrég került elő Bosznia-Hercegovinából. A bőrönd az MTA Nagy Imre Emlékház gyűjteményében kap helyet.

Nagy Imre miniszterelnök családja előtt mindig ismert volt, hogy a forradalom miniszterelnöke, amikor 1956. november 22-én elhagyta a jugoszláv nagykövetséget, otthagyott egy bőröndöt, ami személyes és politikai jellegű dokumentumokat tartalmazott. Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin többszöri kérése nyomán a Külügyminisztérium 2008-ban megkereste a szerb külügyminisztériumot és segítségét kérte a bőrönd és az iratok sorsának tisztázásában.

Belgrádban megállapították, hogy a dokumentumokat a nagykövetségről annak idején elszállították a külügyminisztériumba, és azok ott találhatók. A bőrönd azonban nem került elő. Magyar kérésre 2008 nyarán sor került az iratok átadására, és azokat a családdal történt megállapodás értelmében a Magyar Országos Levéltárban helyezték el. A magániratokra vonatkozóan a levéltár és a család letéti szerződést kötött.

A bőrönd nemrég Szarajevóban bukkant fel, Oszman Dikics egykori nagykövetségi tanácsos, első beosztott (aki 1956-ban Budapesten teljesített szolgálatot) özvegye birtokában volt mostanáig; Nagy Imre miniszterelnök iratai 1956-ban ebben a bőröndben voltak.

A Magyar Országos Levéltár főigazgatója a november 4-i átadási ünnepségre rendelkezésre bocsátotta az egykor a bőröndben őrzött iratokat, így a tárgyi emlékek fél évszázad után ismét „egymásra találtak”. A szűk körű ünnepségen néma főhajtással emlékeztek ’56 mártírjaira. Jánosi Katalin köszönetet mondott a magyar kormánynak és Oszman Dikics özvegyének a személyes emléktárgyért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik