Belföld

Tagadta a rémhírt a kormányszóvivő

giró-szász-andrás (ingyenes, )
giró-szász-andrás (ingyenes, )

Rémhírnek nevezte Giró-Szász András, hogy a kabinet nem szándékozna kifizetni az önkormányzatoktól átvett adósságállományt. A kormányszóvivő hétfőn, az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: szerdán kerül a kormány elé a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése az adósságrendezésről.

Amikor a kormány átvállalta az adósságot, világossá tette, hogy könnyebb alkupozícióba kerül a bankokkal szemben azáltal, hogy nagy tömegű adósság van a kezében – mondta a kormányszóvivő. Giró-Szász András szerint ez a helyzet a bankoknak is kedvezőbb, az önkormányzatoknál kihelyezett hitelek jelentős része ugyanis veszélyeztetett kategóriába esett, amelyben a visszafizetés esélye alacsony. A bankok könyvei szerint ez sokkal jobb hitel – tette hozzá.

A kormányszóvivő beszélt azokról a stratégiai megállapodásokról is, amelyeket előbb a Coca-Colával, majd a Richter Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel kötött a kormány munkahelyek megőrzése és létrehozása érdekében. Azt mondta, további négy hasonló megállapodást tervez a kabinet, mások mellett autóipari cégekkel.

Orbán Viktor október 27-én jelentette be, hogy az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Az ígéretek szerint az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobbak adósságállományának pedig egy részét.

Tállai András önkormányzati államtitkár később azt is elmondta: az adósságok átvállalásakor nem vizsgálják, hogy egy adott település milyen célból vett fel hitelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik