Belföld

A Rába 10 százalékos idei növekedést vár

Tíz százalék körüli növekedéssel számol az idén a Rába Járműipari Holding Nyrt. – közölte Pintér István elnök-vezérigazgató hétfőn Győrben, a Széchenyi István Egyetemen rendezett Cégtalálkozón tartott előadásán.

Elmondta, hogy a korábbi, közel 60 milliárdos árbevétel “a válság hatására csaknem megfeleződött”, majd ezt az elmúlt években 10 százalék fölötti növekedés követte. “Ha a világ nem omlik össze az év hátralévő részében, akkor ez az ütem megmarad 2012-ben is” – fogalmazott.

A Rába Nyrt. 2011-re vonatkozó éves jelentése szerint a holding nettó árbevétele 35,77-ről 39,379 milliárd forintra emelkedett, adózás utáni eredménye mínusz 859 millióról 455 milliós pozitívumba fordult, miközben a mérlegfőösszeg 32,042 milliárdról 35,777 milliárdra emelkedett.

Az elnök-vezérigazgató sikeresnek nevezte az átpozícionálást, amelynek értelmében a cég fő piaca Európa lett, itt a társaság gyakorlatilag visszatért a válság előtti értékesítési szintre. Ez nem mondható el viszont a teljes forgalom 95 százalékát kitevő három fő piac közül a másik kettőről, Amerikáról és a FÁK-országokról.

A gazdasági válság kitörését megelőzően, valamint a Mercedes-beruházás indulása előtt is a hazai GDP mintegy tizedét adta a járműipar – jegyezte meg a szektor fontosságára utalva az elnök-vezérigazgató.

Pintér István kitért arra is: a néhány éve végrehajtott portfoliótisztítás és vevőre fókuszálás eredményeként legnagyobb, futómű-üzletágukban 300-400-ról egy tucatra csökkent a vevőik száma, miközben a forgalmat megduplázták.

Az autóbuszalváz-fejlesztésről Pintér István úgy nyilatkozott: ezt “régi magyar szerelemként” tartotta meg a Rába, miközben áttekinti, hogy a jármű üzletágban milyen további termékekre lehet igény a hazai piacon.

“Ebben a folyamatban még nem jutottunk el a konklúzióhoz” – fogalmazott az elnök vezérigazgató. Szavai szerint a társaság annak köszönhetően engedhet meg magának nagyobb fejlesztési programokat, hogy az elmúlt években az árbevétel “kergetéséről” átállt a profitgenerálásra.

Ajánlott videó