Belföld

A libák végnapjai jönnek Ópusztaszeren

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" – tartja a mondás. Ópusztaszeren komolyan veszik ezt a mondást.

Libatepertő és újborkóstolás, szertartásos dugózás, libakereső verseny sültlibáért és sok más érdekesség várja mindazokat, akik 2012. november 10-én, szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Márton-napi libatorjára. A nap különlegessége, hogy a Márton nevű látogatók díjmentesen vehetnek részt a programon! Hagyományőrzőink kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket, akik Márton-napi oskolában is okosodhatnak. A családok „libás” ínyencségeket kóstolhatnak, élő népzenére padkaporos táncot rophatnak.

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. Márton-napon már a középkorban országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Szent Márton napjára általában megforr az újbor. “A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás. A régiek úgy gondolták, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget vesznek magukba.

PROGRAMOK: 11.30-16 óra között

11.30         Zenés hírverés az Emlékparkban, gyülekezés a Rotundánál.

12.00         Déli harangszó

12.05         Felvonulás a Rotunda bejáratától az Olvasókörig

„Márton a bornak bírája” – az újbor bemutatása, értékelése, lopózás az Olvasókör előtt

„”Ludas” kézműves foglalkozások kicsiknek

„Borfujtás” – A hordók ünnepélyes dugózása

13.00         Libakereső verseny. A felnőtt- és gyerekverseny győztese 1-1 egész sült libát, a 2. és 3. helyezettek értékes ajándékokat kapnak.

14.00         Márton-napi Oskola

Ízelítő a menüből:

– Falusi libaleves csigatésztával

– Kemencében készített, libahúsos töltött káposzta

– Tanyasi fokhagymás libacomb, vörösboros párolt káposztával és sült fahéjas almával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik