Belföld

Az LMP is aggódik a függetlenségért

gázvezeték (gázvezeték, )
gázvezeték (gázvezeték, )

Az ellenzéki párt szerint veszélyezteti Magyarország függetlenségét a kormány energiapolitikája.

Az LMP veszélyesnek tartja az orosz földgáz eddiginél nagyobb arányú behozatalát. A párt szóvivője azt mondta: az ország energiafelhasználásának 35-40 százaléka származik orosz gázimportból. Magyarország a Déli Áramlat földgázvezetékből ugyanúgy a Gazprom orosz cégtől kapja majd az energiaforrást, mint eddig, noha elemi érdek lenne, hogy hazai forrásból elégítse ki az energiaigényeket, “amit meg nem muszáj elfogyasztanunk, azt takarítsuk meg”.

Heltai László szavai szerint a háztartások kiadásaik 40 százalékát energiára költik, ami főképp orosz földgázból származik, ennek felét azonban tíz év alatt meg lehetne takarítani hazai megújuló energiaforrásokból, így geotermikus energia fejlesztésével, közösségi fűtőművekkel, a házak szigetelésével és kazáncserével. Ezzel munkahelyeket lehetne teremteni vidéken ahelyett, hogy külföldre fizetnénk az energiáért. A szóvivő idézte Balogh Lászlót, a Magyar Megújuló Energia Szövetség nemrégiben lemondott elnökét, aki azt mondta: “a kormány (…)  nem foglalkozik a hazai energiaforrásokkal”.

A Déli Áramlat magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást szerdán írta alá Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik