Belföld

Járás-ügy: ” azonnali végrehajtás” Szegeden?

Miközben a megyei kormányhivatal bekeményít, és a jogszabályt citálva mossa, más dicséri a szegedi honatyák fejét.

 

Ahogy azt a

Szeged24 korábban megírta:  Csongrád megye érintett települései közül egyedül Szeged nem írta alá a járási kormányhivatal kialakításával kapcsolatos megállapodást. B. Nagy László kormánymegbízott a döntés után azt hangsúlyozta, mivel nem jött létre a szerződés az önkormányzat és a kormányhivatal között, így nincs jogi lehetőség arra, hogy a város csereingatlant kapjon. B. Nagy László akkor azt is bejelentette: a szegedi közgyűlés határozatát a törvényességi főosztály is vizsgálja.

 

 

Ezzel azonban nincs vége az ügynek, mert ezt követően a megyei kormányhivatal egy közleményt is kiadott, melyben azzal magyarázzák, hogy nem engedtek a szegedi honatyák igényének –  akik a város a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt és igazolt költségeinek megtérítését szeretnék a kormányhivataltól -, hogy a vonatkozó jogszabályok és kormányrendelet  szerint   „a vagyonelemek a Magyar Állam ingyenes használatába kerülnek”, mert az Alaptörvény 38. cikkelye szerint „az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon.”

„Az állami ingó és ingatlan vagyon átadása tehát nem visszterhes jogügylet, amelyből pénzhez juthat egy rosszul gazdálkodó város, – az önkormányzati adósságrendezésről a miniszterelnök bejelentése a mérvadó” –írják a megyei kormányhivatalnál.

Közleményük szerint „ az önkormányzatok eddig is nemzet vagyonát használták. A nemzet, az állam által átadott pénzeszközökből gazdálkodtak. Az ingatlanok felújítását az állam pályázati pénzekkel támogatta. Az okmányirodákat az állam építette ki, ellátta informatikai eszközökkel, melyek jelenleg is a központi kezelésében állnak.”

Ahogy azt közöltük, Botka László a döntés hátteréről Facebook oldalán közzétett magyarázatában egyébként nem is az okmányirodáról beszél, azt ürügynek tartja.

„A konfliktus oka azonban az, hogy a kormányhivatal erre a célra el akarja kobozni a Szeged által vásárolt és felújított Huszár utcai épületet (több, mint 6000 m2) és ki akarja dobni az ott működő szociális és adó irodáinkat. Azt mondják, ami Szegedé volt, az mától a miénk, ti pedig építsetek magatoknak új hivatalt sok száz millió forintért! Erre mondtam, hogy legalább „kirablásunk” költségét térítsék meg. A közgyűlés megszavazta, Bohács és Kalmár fideszes országgyűlési képviselők is megszavazták Szeged jogos igényét, erre a harmadik fideszes képviselő, a kormányhivatalvezető B. Nagy László közölte, hogy Szeged semmit sem kap, az új teljesen felesleges járási hivatal vezetőjének pedig kinevezik több százezres fizetéssel a negyedik fideszes képviselőt, Bodó Imrét” – írta többek közt a szegedi polgármester.

Megállapodás híján a kormánymegbízott határozatban rendelkezik majd arról november 15-ig, hogy mi történjen.

A kormányhivatal ezzel kapcsolatban közleményében kijelenti: „ a határozat ellen, – amelyben a jogszabály szerint a kormányhivatal ingatlan-felajánlásról már nem rendelkezhet – a települési önkormányzat a polgári perrendtartásról szóló törvény értelmében bírósághoz fordulhat. A bírósági eljárás azonban a határozat végrehajtását nem függeszti fel, az azonnal végrehajtható annak érdekében, hogy 2013. január 1-vel a járási hivatal kialakítása Szegeden is megvalósuljon.”

Azt pedig, hogy a tárgyalások során korábban mégis felajánlottak egy csereingatlant – melynek átalakítására a polgármester fentebb leírt álláspontja szerint sok száz milliót kellene költeni – a kormányhivatal az alábbiakkal magyarázza:

„A kormányhivatal – bár nem kötelezettsége – az önkormányzati feladatok zavartalan ellátása érdekében felajánlotta a Bal fasorban és a Közép fasorban rendelkezésre álló ingatlanjait a városnak.”

A szegedi polgármesternek arra a bírálatára pedig , hogy a Huszár utcában dolgozók egy részét nem veszik át, így bizonytalan a sorsuk, ráadásul a végkielégítésük is a várost terheli, ha kirúgják őket, a kormányhivatal úgy reagált:

( A kormányhivatal)” jelezte azt is, minden, Szeged város által felajánlott, alkalmas végzettséggel rendelkező köztisztviselőt a feladattal együtt átvesz. A személyek közül 9 fő nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt álló munkatárs volt, akiknek már biztosított a nyugellátása. A kormány jelenlegi álláspontja szerint aktív munkaerőt kell az álláshelyeken foglalkoztatni, a hivatal ezért utasította el a nyugellátásúak átvételét.”

“Ezen felül további 19 esetben élt a kormányhivatal a jogszabály adta lehetőséggel, az elutasítással” mert „a felajánlott létszámból 9 fő későbbi átvétele garantálható, 10 fő pedig a végzettség hiánya vagy a hatáskör miatt nem vehető át a járási hivatal személyi állományába”.

Ezzel párhuzamosan a szegedi közgyűlésben nem jelenlévő Demokratikus Koalíció helyi szervezete viszont üdvözölte a szegedi honatyák döntését.

„Miközben az országban a demokrácia és az önkormányzatiság felszámolása gőzerővel folyik, úgy látszik a közgyűlésen, Szegeden mégis győzött a józan ész. A Demokratikus Koalíció szegedi szervezete üdvözli, hogy a Fidesz frakciója is támogatta Botka László polgármester előterjesztését, miszerint a járási hivatal kialakításával kapcsolatos átszervezés kapcsán felmerülő igazolt és indokolt költségeit megfizettetné a kormányhivatallal a szegedi önkormányzat” – írják közleményükben a párt helyi szervezeténél.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik