Belföld

A Pókember is Szegeden van!

24.hu
24.hu

2012. 11. 02. 19:43

Szombaton a képregényeké a főszerep a Somogyi-könyvtárban, a Szegedi Képregényfesztiválon. Videóval, programmal. Sosem késő!

Az előadásokból többek között kiderül, hogyan fest az igazi képregény-szuperhős, miképpen válnak harcias amazonokból engedelmes mintafeleségek a manga képkockáin, s mi jellemezte az amerikai képregényt a „vad 70-es években”.

Rajzba öntik Pipás Pistát

A képregényfesztiválon idén is alkotói feladat vár majd a rajzolókra. A Szegedi Nemzeti Színház januárban ősbemutatóként tűzi majd műsorára Pozsgai Zsolt Pipás Pista című zenés tanyawesternjét, ennek címszereplőjét kell előzetesen megrajzolniuk. A fesztivál napján sem maradnak majd munka nélkül a rajzolók, hiszen a darab egy meghatározott jelenetét kell képregény formájában megjeleníteniük. Az ehhez kapcsolódó szöveget az alkotók a képregényfesztivál helyszínén kapják meg.

A darab szerzője így ír főhőséről: „A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. 1933. január 13-án akasztották fel hétrendbeli gyilkosságért. A tanyavilágban mindenki férfinak ismerte, csak a börtönben derült ki, hogy nő. A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi.”

A színház vezetése a legsikeresebbnek ítélt munkákat – az alkotókkal egyeztetve – felhasználja az ősbemutató promóciójához, amely lehetőség a nyilvánosság adta előnyökkel segíti a fiatal tehetségek ismertebbé válását.

Mézga Géza rajzolója is megszólal

A képregényfesztivál idei díszvendége az idén 60 éves, animátorként is jól ismert Haui József, a Vízipók-csodapók és Bucó, Szetti, Tacsi képregények rajzolója, akinek a munkáiból kiállítás nyílik a könyvtárban, valamint képregényeiből megjelenik egy válogatás a Színes Képregénymúzeum című sorozatban.

Haui József részt vett többek között Mézga Géza, a Magyar népmesék figurái és Doktor Bubó alakjainak megformálásában is. A művésszel Kiss Ferenc beszélget.

Egy átlagos szuperhős a Somogyiban

Nem látszik rajta, de idén augusztusban volt ötven éve, hogy Peter Parker először húzta magára piros-kék maskaráját – írja a Pókember félévszázados születésnapjáról a Könyves magazin. „Világmegmentő” szuperhős-társaitól legfőképpen az különbözteti meg, hogy – bár emberfeletti erővel és gyorsasággal rendelkezik – „ellentétben a morálisan és fizikálisan is tökéletes Supermannel, a milliárdos Batmannel és a galaxisban kalandozó Zöld Lámpással, a hősködés közti órákat ugyanúgy tölti, mint minden átlagos tizenéves.”

Az „átlagos szuperhős” Pókembert Tóth László előadása (Behálózva – 50 év álarc mögött) és Harza Tamás magángyűjteményéből rendezett kiállítás révén ismerhetik meg az érdeklődők még közelebbről.

A részletes programot itt olvasható:
http://www.sk-szeged.hu/1087

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.