Belföld

A Pókember is Szegeden van!

Szombaton a képregényeké a főszerep a Somogyi-könyvtárban, a Szegedi Képregényfesztiválon. Videóval, programmal. Sosem késő!

Az előadásokból többek között kiderül, hogyan fest az igazi képregény-szuperhős, miképpen válnak harcias amazonokból engedelmes mintafeleségek a manga képkockáin, s mi jellemezte az amerikai képregényt a „vad 70-es években”.

Rajzba öntik Pipás Pistát

A képregényfesztiválon idén is alkotói feladat vár majd a rajzolókra. A Szegedi Nemzeti Színház januárban ősbemutatóként tűzi majd műsorára Pozsgai Zsolt Pipás Pista című zenés tanyawesternjét, ennek címszereplőjét kell előzetesen megrajzolniuk. A fesztivál napján sem maradnak majd munka nélkül a rajzolók, hiszen a darab egy meghatározott jelenetét kell képregény formájában megjeleníteniük. Az ehhez kapcsolódó szöveget az alkotók a képregényfesztivál helyszínén kapják meg.

A darab szerzője így ír főhőséről: „A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. 1933. január 13-án akasztották fel hétrendbeli gyilkosságért. A tanyavilágban mindenki férfinak ismerte, csak a börtönben derült ki, hogy nő. A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi.”

A színház vezetése a legsikeresebbnek ítélt munkákat – az alkotókkal egyeztetve – felhasználja az ősbemutató promóciójához, amely lehetőség a nyilvánosság adta előnyökkel segíti a fiatal tehetségek ismertebbé válását.

Mézga Géza rajzolója is megszólal

A képregényfesztivál idei díszvendége az idén 60 éves, animátorként is jól ismert Haui József, a Vízipók-csodapók és Bucó, Szetti, Tacsi képregények rajzolója, akinek a munkáiból kiállítás nyílik a könyvtárban, valamint képregényeiből megjelenik egy válogatás a Színes Képregénymúzeum című sorozatban.

Haui József részt vett többek között Mézga Géza, a Magyar népmesék figurái és Doktor Bubó alakjainak megformálásában is. A művésszel Kiss Ferenc beszélget.

Egy átlagos szuperhős a Somogyiban

Nem látszik rajta, de idén augusztusban volt ötven éve, hogy Peter Parker először húzta magára piros-kék maskaráját – írja a Pókember félévszázados születésnapjáról a Könyves magazin. „Világmegmentő” szuperhős-társaitól legfőképpen az különbözteti meg, hogy – bár emberfeletti erővel és gyorsasággal rendelkezik – „ellentétben a morálisan és fizikálisan is tökéletes Supermannel, a milliárdos Batmannel és a galaxisban kalandozó Zöld Lámpással, a hősködés közti órákat ugyanúgy tölti, mint minden átlagos tizenéves.”

Az „átlagos szuperhős” Pókembert Tóth László előadása (Behálózva – 50 év álarc mögött) és Harza Tamás magángyűjteményéből rendezett kiállítás révén ismerhetik meg az érdeklődők még közelebbről.

A részletes programot itt olvasható:
http://www.sk-szeged.hu/1087

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik