kötelező biztosítás (biztosítás, )
Belföld

Érdemes odafigyelni: sokat spórolhatunk a kötelezőn

Akár 10-15 százalékkal is olcsóbb kötelezőt találhatunk 2013-ra. A kérdés viszont, hogy 1-2 ezer forint éves díjkedvezményért érdemes-e váltani.

A tavalyról már jól ismert példákon keresztül néztük meg, mennybe kerül 2 különböző sofőr és gépkocsi teljes felelősségbiztosítása. A legtöbbet idén a fiatal, esetleg tavaly balesetet okozó vezetők tudnak spórolni.

Kiszámoltuk mennyit kell fizetnie egy friss jogosítvánnyal rendelkező 20 éves srácnak, Petinek, aki ráadásul karambolozott is tavaly. Egy 20 éves járgánya van, a 650 ezer alatt elvihető Opel Calibra nem megy rosszul, menetteljesítménye 110 kW. Kedvezményekre nem jogosult, egyetlen ami csökkentheti az éves díjat az internetes ügyintézés, szerződéskötés és fizetés. Így Peti nem ússza meg 100 ezer forint alatt idén a kötelezőjét.

A tavalyi 130 eres díjakhoz képest a legkockázatosabb ügyfelek már 103 ezer forintos éves díjért szerződhetnek. A legextrémebb beállítások mellett sem lehet tehát ma lényegesen 100 ezer forint felé tornászni a biztosítási díjakat, ez jó hír lehet a friss jogosítvánnyal most gépkocsit vásárolni készülőket.

Átlagosan 5-8 százalékkal, de egyes területeken és korcsoportokban ötödével is tovább csökkent a kötelező biztosítások díja a Netrisk.hu gyorselemzése szerint. Az oldal szerint ez a mostani az utolsó nagy árleszállítás. Már a most meghirdetett tarifatáblákban eltérő alapdíjat és kedvezményt határoztak meg a biztosítók a január elsején, illetve az azt követően váltó ügyfeleknek. Aki tehát nem most a kampányban, hanem azt követően válthat csak, eleve átlagosan 15 százalékkal magasabb díjra számíthat.

Az autósok 92 százaléka elégedett jelenlegi biztosítójával, azonban a tegnap kezdődött gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány során az ügyfelek 64 százaléka akár már évi ötezer forint díjcsökkentésért is váltana biztosítót. Bár a kgfb törvény módosítása lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy a jövő évtől évente többször is új díjakat hirdessenek, ám erről az autósok alig több mint 10 százaléka értesült – derült ki az AEGONdirekt.hu felméréséből.

A vidéki családapa

Biztosítás szerződőjének adatai

Szerződő: Férfi
Születési dátum: 1954.08.08
Szerződő lakhelye: MEZŐSAS
Jogosítvány éve: 1974
2011-es bónusz fokozat: B09
2012-es bónusz fokozat: B10

Feri, aki már nagy rutinnal rendelkezik kevesebb mint 10 ezer forintból megúszhatja az egész éves kötelezőt. Az idei kedvezménydömping is az érett korosztálynak kedvez, akik már nagyobb családi házzal és ehhez kapcsolódó biztosítással rendelkeznek nagy díjcsökkenésre számíthatnak saját biztosítójuknál. Az alacsony díjba már a baleseti adó díját is beleszámoltuk. Számításunkban Feri egy alig másfél éves kombival szerződik, de már 75-ben megszerezte jogosítványát, legmagasabb bónusz besorolása is megvan. Balesete rég nem volt, pedig mindig is ő vezette a család aktuális autóját. A Toyota Urban Cruiser, amibe beültettük szépen megy, városban tökéletes családi autó lehet. Menetteljesítménye 74 Kw.

Az átlagdíj már tavaly 20 ezer forint alá csökkent, idén viszont a Pénzcentrum.hu várakozásai szerint továnn mérséklődhet egy család gépkocsibiztosításra fordított költsége. Jelenleg a kedvezmények nélkül is 10 ezer forint körüli biztosítási díjra számíthatnak a már régóta baleset nélkül vezetők.

Ajánlott videó