Belföld

Cukrot vagy csalunk!

24.hu
24.hu

2012. 11. 01. 13:04

Mindenszentek vagy Halloween? Hogy is van ez?

Talán a legegyértelműbb  különbség a Mindenszentek és a Halloween között, hogy az időpontjuk nem ütközik egymással, sőt! A Halloween-t eredetileg október 31-én este ünneplik, Mindenszentek november 1-én, Halottak napja pedig november 2-án van.

A többi azonban már gyakran összemosódik a történelemben és a szokásokban is. A keresztény Mindenszentek ünnepe ugyanis összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, amely az újév, a tél kezdetét jelölte az első századokban.

Így maradt meg például az a legenda is a pogány és keresztény közösségek néphitében is, hogy a halottak ilyenkor a házaknál figyelnek, és ha azt látják, hogy nem kapnak a szegények adományt, sírva menekülnek el onnan. De azt is tartják sok helyen, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek sírjaikból, ezért a családi lakomán nekik is külön kell teríteni, és minden szobában lámpát gyújtani, hogy könnyen eligazodjanak.

A Mindenszentekhez kapcsolódik az amerikainak tekintett, de eredetileg angolszász ünnep, a Halloween is. Az angol „All Hallows’ Eve” magyarul azt jelenti: minden szentek előestéje. Halloween mai formája több kultúra: a római Pomona-nap, a kelta Samhain fesztivál és a keresztény Mindenszentek napja hagyományainak keveredésével alakult ki az évszázadok során.

A töklámpás lett a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt belű vigyorgó töklámpás angol neve: Jack O’Lantern.

A legenda szerint nevét egy Jack nevű részegről kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be, mire az ördög egy izzó széndarabot adott neki, amit ő egy tökbe rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét.

Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik „Trick or treat!”, avagy „Cukrot vagy csínyt!”/”Csoki vagy csalunk” kiáltással szólítják fel a lakókat. Az ajtónyitónak van lehetősége „csínyt”, azaz játékos trükköt választani, de ez ritka, hiszen a gyerkekek általában édességet kapnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.