Belföld

Wittner a házőrségben bízik

wittner mária (wittner mária, )
wittner mária (wittner mária, )

Bocsánatot kért Jávor Benedek Wittner Máriától.

„Tegnap levelet írtam Wittner Máriának, amelyben elnézést kértem tőle azért, ha a hétfői parlamenti akciónk során, politikai álláspontunk kifejezése közben inzultus érte. Szabó Tímea képviselő a helyszínen bocsánatot kért Wittner Máriától” – mondta a Magyar Hírlapnak Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője. Hozzáfűzte, semmiféle erőszakos céljuk nem volt.

Az LMP-sek hétfőn, az előzetes regisztrációt alaptörvénybe foglaló szavazás kihirdetésekor – utalva a kommunisták 1947-es választási csalásaira – kék cédulákat dobáltak a karzatról a kormánypárti padsorokra. Wittner Mária képviselőt – elmondása szerint – ekkor dobták fejbe egy cédulatömbbel. Az 1956-os szabadságharc után halálra ítélt politikus kedden nem volt benn a Parlamentben, így nem találkozott semmilyen bocsánatkéréssel. Arra is kitért, Kövér László házelnöknek levelet ír, hogy vizsgálják ki az atrocitás körülményeit.

Szerinte az LMP-sek január 1-jéig, az új országgyűlési törvény hatályba lépéséig folytathatják akcióikat, hiszen ekkortól megszigorodik a házirend, feláll a házőrség. Ők akár ki is vezethetik majd a renitens képviselőket az ülésteremből. Mint korábban megírtuk, az új rendben valóban szinte minden honatya mellé házőrt lehet állítani, a házőrség létszáma alig fog elmaradni a képviselőkétől.

A Kövér László kezdeményezésére felálló házőrség a parlamentet és a házelnököt is védi, a házőrök testi kényszert is alkalmazhatnak a honatyák ellen. Egy házőr átlagos havi bére az országos átlag közel duplája, bruttó 407 ezer forint lesz. Az őrség személyi juttatásaira és annak járulékaira, valamint kiadásaira (pl. egyenruha) pedig összesen 2,3 milliárd forintot fordítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik