Belföld

Oszkó szerint hazudott a kormány

oszko-peter(210x140)(1).jpg (oszkó péter, )
oszko-peter(210x140)(1).jpg (oszkó péter, )

Álkövetelésekkel kampányt folytatnak a valutaalap ellen, amit saját hatalompolitikai céljaira használ a kormány - állítja a volt pénzügyminiszter.

Egyelőre nincs meglepetés, a Haza és Haladás Egyesület megalapításakor tisztában voltak azzal, hogy minden oldalról érheti támadás a szervezetet – mondta a köztévé reggeli műsorában Oszkó Péter. Az egyesület elnökségi tagja szerint az emberek nagy része jelenleg nem tud pártot választani, noha nagyon elégedetlen a kormánnyal, ezért nyilvánvaló, hogy szükség volt új szereplőkre.

Egy jó politikai erő nem úgy működik, hogy „felülről valaki megmondja: ezt kell csinálni”, így jobbára csak rossz döntések születhetnek, hiszen nem a többség véleménye lesz a meghatározó. Oszkó szerint az ellenzéki szerveződésben mindenkinek el kell mondania a véleményét. Nemcsak az országnak, a kormánynak is az az érdeke, hogy számos alternatíva közül lehessen választani, hiszen ez teremt versenyhelyzetet, ez sarkall a jó kormányzásra – tette hozzá.

A volt pénzügyminiszter szerint a választójog korlátozásával és a rossz gazdasági intézkedésekkel a Fidesz olyan súlyos hibákat követ el, amelyekkel megkönnyíti egy közös ellenzéki platform létrehozását. Ha jól kormányoznának, és csak apróbb kérdésekben lennének viták, az megnehezítené az ellenzék dolgát. Az erőviszonyokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a teljes lakosságnak hónapokra van szüksége ahhoz, hogy reagáljon az ellenzéki mozgolódásra.

Oszkó Péter az IMF-fel folytatott tárgyalásokról azt mondta, ha a kormány meg akarna állapodni a nemzetközi szervezetekkel, már megtette volna. A megállapodás szükségességét csak akkor hangsúlyozzák, ha kedvezőtlenek a külső körülmények, egyébként pedig saját hatalompolitikai céljaira használja a kormány a Valutalapot – mondta a volt pénzügyminiszter, aki szerint csak akkor lesz megállapodás, ha megijed a kormány. Emellett gonosz képet festenek az IMF-ről, álkövetelésekkel folytatnak kampányt ellene, miközben a Valutaalap semmivel sem vár el többet, mint amit egyébként is meg kellene tenni az Európai Unió kedvéért – mondta Oszkó Péter.

Gyakorlatilag Varga is beismerte

Varga Mihály ismertette, miket javasolt a kormánynak az előzetes egyeztetések után a Valutaalap. A kérések között nem szerepel a 200 milliós “felkészítő” kampányban megnevezett ingatlanadó, a családtámogatás visszavágása. Előzőleg a kabinet mégis olyan hirdetéseket jelentetett meg, amelyek azt sugallják, hogy a Valutaalap az ingatlanadó bevezetését és a támogatások megszüntetését kérte volna a magyar kormánytól.

A Valutaalap a kampány indulásakor jelezte, hogy köztudott, az IMF ilyet nem kért a magyar kormánytól, a kormány szerint a kampányra azért van szükség, hogy “felkészítsék az állampolgárokat az IMF-megegyezésre”, illetve hogy ismertessék a magyar álláspontot. A kabinet szerint az üzenetek nem a Valutalap ellen szólnak, noha mindegyik plakáton és hirdetésben szerepel, hogy “Nem engedünk az IMF-nek”.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője a HírTV-ben közölte: bár olcsóbb lenne az IMF-től kapott forrásokkal finanszírozni az adósságot, ez nem lehet célja a kormánynak. Minden ország számára az adhat stabilitást ugyanis, ha a piacok pozitívan ítélik meg a helyzetét. A kormány is azt szeretné, hogy Magyarország stabil gazdaság legyen, ahova a befektetők nyugodtan hozhatják a pénzüket, mert olyan gazdasági és növekedési kilátások vannak, hogy érdemes itt fialtatni pénzüket – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik