Belföld

Járások: Szeged beintett

24.hu
24.hu

2012. 10. 31. 18:44

Az önkormányzat végül szerdán nem írta alá a megállapodást, így most a város és a kormányhivatal is keménykedik.

Csongrád megye érintett települései közül egyedül Szeged nem írta alá a járási kormányhivatal kialakításával kapcsolatos megállapodást – közölte B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott.

A joszabály szerint így november 15-ig határozatban kell dönteni arról, mely államigazgatási feladatok ellátásához szükséges ingatlanok és ingóságok kerülnek a járási hivatal ingyenes használatába, és hány munkatársat vesz át az új szervezet.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, mivel nem jött létre megállapodás az önkormányzat és a kormányhivatal között, így nincs jogi lehetőség arra, hogy a város csereingatlant kapjon. B. Nagy László szerint ezért Szeged vesztett döntésével. .

A kormánymegbízott azt is mondta: „nagy valószínűséggel” jogszabályellenes a szegedi közgyűlés keddi határozata, a döntést a törvényességi főosztály vizsgálja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a szegedi közgyűlés kedden egy tartózkodó szocialista képviselő kivételével úgy határozott: igényt tart a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt és igazolt költségeinek megtérítésére. A közgyűlési döntés értelmében Botka László polgármester akkor írhatta volna alá a megállapodást, ha a kormányhivatal kötelezettséget vállal erre. A hivatal viszont Újszegeden egy csereingatlant ajánlott.

A polgármester már kedden kifejtette, hogy Szegednek miért nem éri meg ez. Azt mondta, hogy a járási kormányhivatal céljára kiválasztott Huszár utcai, jelenlegi okmányiroda épületét az önkormányzat piaci áron vásárolta, az elmúlt tíz évben 725 millió forintot fordított rá. A jövőben is önkormányzati feladatokat ellátó szociális és adóiroda is elköltöztetése a kormányhivatal által felajánlott Fő fasori csereingatlanba – a mostani nyugdíjfolyósítóba  -, az épület átalakítása, az informatikai rendszer kiépítése pedig összesen nagyjából 354 millió forintba kerülne. Ráadásul a kormányhivatal által átvenni nem szándékozott  26 ügyéntéző végkielégítése is a várost terhelné – tette hozzá Botka László.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

NEW YORK, NY - MAY 24:  Kevin Spacey attends the Build Series to discuss his new play 'Clarence Darrow' at Build Studio on May 24, 2017 in New York City.  (Photo by Daniel Zuchnik/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.