Belföld

Ez vár ránk csütörtöktől

nyugdijas(960x640)(1).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdijas(960x640)(1).jpg (nyugdíjas, idős nő, )

Emelik a nyugdíjakat, megszűnik a Saturn és új címkék kerülnek a gumikra. Összegyűjtöttük, mi változik november elsejétől.


Fotó: Kummer János

Emelik a nyugdíjakat

November elsejétől – január elsejéig visszamenőleges hatállyal – 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjak és egyes szociális ellátások összegét. Az emelés egy átlagnyugdíjasnak havonta 1520, összesen tehát 15 200 forintot jelent.

A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj havi 77 480 forint összeghatárig folyósítható együtt. Az érintettek visszamenőleg tíz hónapra a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben kapják meg a különbözetet.

A Magyar Közlönyben október 11-én megjelent kormányrendelet értelmében hivatalból emelni kell az öregségi nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az özvegyi nyugdíjat és számos más szociális ellátás összegét is. Ha egy ember egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást is kap, a járandóságokat külön-külön kell emelni.

Lázár felügyeli az uniós pénzeket

November elsejétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János látja el a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. szakmai felügyeletét – derült ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából.

A Széchenyi programirodákat az Új Széchenyi Terv megvalósításának elősegítésére hozta létre a kormány. Az irodák ellátják a pályázók és kedvezményezettek helyi támogatását a fejlesztési források felhasználásának elősegítése érdekében. Az irodák működtetésére a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t jelölték ki.

Sokba kerül gyorsforgalmi úton hagyni az autót

A gyorsforgalmi utakról a közútkezelő eltávolíttathatja az ott veszteglő járműveket – ezt is tartalmazza az a közlekedési szabályokat érintő törvénymódosítás, amely november elsején lép hatályba.

A módosítás szerint az elszállítás és a tárolás költsége mindig az üzemben tartót terheli. Amennyiben nem jelentkezik a járművéért, úgy a közútkezelő eladhatja azt, és ha mégis előkerül a tulajdonos, akkor megkapja a költségekkel csökkentett vételárat.

A jármű elszállítása előtt az üzemben tartót – tulajdonost – és a rendőrséget is értesíteni kell. Amennyiben az üzemben tartó nem érhető utol, elegendő az elszállítás után értesíteni őt.

Új címke a gumikon

November 1-jétől egységes címkével kell ellátni minden gumiabroncsot, amelyet az EU-ban hoznak forgalomba. A címkének három tényezőt kell jelölnie: az üzemanyag-hatékonyságot, a nedvestapadási-képességet, és a zajszintet. A matrica színek segítségével sorolja be az abroncsot a legjobb (zöld „A”) és legrosszabb minősítésű (piros „G”) kategóriák közé. Ez mutatja meg például, hogy mennyire befolyásolja az abroncs az autó üzemanyag-fogyasztását, hogyan viselkedik nedves utakon és decibelben megadja az abroncs külső zajszintjét is.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség gyakorlati tanácsként azt javasolja az autósoknak: gumiabroncsok vásárlásakor forduljanak több információs forráshoz, és ne dőljenek be az „AAA” jelöléssel ellátott kelet-ázsiai olcsó abroncsoknak.

Befogadják a hajléktalanokat – de nem mindenhol

November elsején kezdődik a hajléktalanok téli ellátása. A fővárosban biztosan elindul az alapellátás, vidéken azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre a szükséges források. Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke korábban elmondta: egy minisztériumi keret külön, bizonyos speciális téli ellátásokat finanszírozott, ez Budapesten az idén a központi költségvetés szerint 190 millió, országosan 360 millió forint.

Hozzátette: a központi támogatás országosan érinti még – egyebek mellett – a téli étkeztetési, gyógyszer-támogatási programokat, valamint a nappali melegedők hétvégi nyitva tartását. Budapesten megpróbálják támogatások nélkül is november elsejétől hétvégén is nyitva tartani a nappali melegedőket. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeiben legalább négy nappali melegedő lesz a tél végéig – közölte.

Az ellátók és a rendőrségi források szerint 1000-1200-an töltik az éjszakát közterületen a fővárosban. Magyarország legrégebbi és legmodernebb hajléktalangondozójáról szóló riportunkat, itt olvashatja!

Többet visznek haza az alapellátásban dolgozók

Novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, így már az alapellátásban dolgozók is többet kereshetnek. Ezt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón, augusztus 30-án jelentette be. Giró-Szász András közölte: a kabinet célja, hogy a lakóhelyétől függetlenül minden magyarnak közel azonos színvonalú intézményi ellátás legyen elérhető.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint. Egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. A folytatáshoz szükséges fedezet pedig a jövő évre is megvan – tette hozzá az államtitkár.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója az MTI-nek reagálva azt mondta: az alapellátást érintő kormányzati bejelentés egy fontos gesztus a szakma számára, és bár a bevételnövekedés nem fog minden gondot megoldani, akkor is egy olyan többlet, amely a háziorvosi praxisok működését könnyebbé, az ellátás minőségét jobbá teheti.

Élre tör a Media Markt

Megszűnnek a Saturn elektronikai üzletek Magyarországon, helyükön Media Marktok lesznek november elsejétől – tájékoztatta a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft. a Pénzcentrum.hu-t.

Németh Csongor, a Media Markt magyarországi ügyvezető igazgatója a Saturn áruházak integrálását a Media Markt-hálózatba azzal indokolta, hogy a gazdasági környezet adta kihívások az eddiginél is átgondoltabb, racionálisabb stratégiát és döntéseket követelnek meg a kereskedelmi cégektől.

A Media Markt Saturn Holding 1997-ben nyitotta meg első áruházát, Magyarországon az év elején 21 áruházat üzemeltetett, 16 Media Marktot és 5 Saturnt. Németh Csongor hangsúlyozta, a lépés nem jár együtt létszámleépítéssel és a vásárlókat sem érinti az átalakítás, ideiglenes jelleggel sem zár be egyetlen üzlet sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik